RSS Feed

Ingyenes koncerteket ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Tossenberger Adél - 2017. 09. 08. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Albertirsa, Baja, Jánoshalma, Szeged, Balatonboglár és Budapest közönsége is készülődhet: szeptember 9. és 15. között a Budapesti Fesztiválzenekar újabb ingyenes koncerteket ad az ország legkülönbözőbb pontjain. A világhírű zenekar kamaraformációi az eddigi legtöbb, 26 ingyenes koncertet adják Közösségi Hetük során.

A New York-i és edinburghi turnésikerek után a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai újra itthon zenélnek: 10 megyében összesen 26 koncertet adnak a következő egy hétben.
Akit a templomokban megszólaló barokk muzsika vonz, Szegeden (szeptember 9.), Balatonbogláron (szeptember 10.) és a budapesti Hold utcai templomban (szeptember 11.) hallgathat korhű hangszereken előadott Bach-kantátákat.

Őszi Közösségi Hetén is három zsinagógában játszik a zenekar. Albertirsa (szeptember 10.) már ismerős helyszín: 2014-ben még a felújítás előtt, idén viszont már a frissen átadott épületben koncertezik a BFZ kamaraegyüttese. Szépen megőrizték az egykori zsidó templom legfontosabb jegyeit a ma már könyvtárként működő bajai zsinagógában (szeptember 11.), ahogy a ma kulturális központként működő, 2000-ben felújított jánoshalmi zsinagóga (szeptember 13.) is őrzi eredeti motívumait és az ortodox építészeti hagyományokat.

A többszáz kíváncsi gyerek ezúttal a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett tarnabodi általános iskolában (szeptember 14.), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátiban (szeptember 15.) és a baranyai Komlón (szeptember 13.) élvezheti a játékos, interaktív Zenevárat, ahol a közönségnek is fontos szerep jut.

Emellett pedig olyan sok idősotthonból jelezték, hogy örülnének a Fesztiválzenekar fellépésének, hogy ezúttal nem 12, hanem 15 helyszínen koncertezik a BFZ. S hogy miért érdemes csinálni? „Én innen már nem tudok elmenni az operába, ahová olyan szívesen jártam régen. A tolókocsi ideköt. Ezért is esik olyan jól, ha szép klasszikus zenét hallgathatok, pláne, ha ilyen jól játsszák. […] Megnyugvást hoz nekem a zene. Olyan felüdülést ad, ami semmihez sem mérhető.” (Merényiné, Bogi néni)
A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb áprilisban szervez Közösségi Hetet. 
A Közösségi Hét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Zsinagógakoncertek az Art Mentor Foundation Lucerne támogatásával valósul meg. 


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ