RSS Feed

Elhunyt a Steely Dan jazzrock együttes alapító gitárosa

mti - 2017. 09. 04. 10:14:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elhunyt a Steely Dan jazzrock együttes alapító gitárosa

Elhunyt 67 évesen Walter Becker, a Steely Dan amerikai jazzrockbanda alapító gitárosa - írta meg hétfőn a BBC News.

Becker júliusban már kihagyta az együttes koncertjeit, de ennek okát nem hozták nyilvánosságra, mint ahogy azt sem, hogy mi vezetett korai halálához.
    "Walter lábadozik, remélhetőleg hamarosan jobban lesz" - mondta a Billboard magazinnak a közelmúltban kollégája, Donald Fagen.
    A Steely Dan együttes világszerte több mint 40 millió albumot adott el, és 2001-ben a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába is beiktatták őket.
    Fagen közleményben búcsúzott Beckertől. Mint írta: "Okos volt, kitűnő gitáros és nagyszerű dalszerző. Az emberi természetet és saját magát illetőleg is cinikus volt és hisztérikusan mulatságos".
    Becker és Fagen még diákkorukban, New Yorkban kezdtek együtt zenélni. A hetvenes évek elején költöztek Kaliforniába, ott alapították az együttest Jeff Baxter és Denny Dias gitárossal, Jim Hodder dobossal és David Palmer énekessel.
    A banda egy szexjátékszerről kapta a nevét, amely William Burroughs Meztelen ebéd című regényében szerepel. Első albumukat 1972-ben adták ki Can't Buy a Thrill címmel.
    1981-ben ugyan felbomlott az együttes, de 1993-ban újra összeállt és két újabb lemezt készítettek, ezek egyike, a Two Against Nature elnyerte az év lemeze díjat a Grammyn. 
    Becker szólókarriert is befutott, két albuma jelent meg.


Fotó: npr.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ