RSS Feed

Német labdarúgás - anno

Mogyorósi Géza - 2017. 09. 08. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Német labdarúgás - anno

Hatvanhárom esztendővel ezelőtt következett be Svájcban - magyar szempontból - a "berni tragédia". A Puskás-teamet 3:2-re legyőző germán foci válogatott világbajnoki aranya, a németek számára az első nemzeti sikerélmény volt az elvesztett háború után.

A most rajtolt 55. Bundesliga idény kapcsán az NSZK és Magyarország labdarúgásának színvonalát összehasonlítóknak egy ősrégi viccet ajánlok figyelmükbe! Ugyebár a nejét házasságtörésen rajtakapó férj mondja: „Tudtam, tudtam!” Mire a hűtlen asszony azt válaszolja: „Na, ő meg még most is tud!” Így van ez a hajdani Aranycsapatunkkal is, mely az 1954 júliusi foci katasztrófáig legalább annyira rettegésben tartotta a sportvilágot, mint – 955-ig – a kalandozó-fosztogató pogány  magyar lovasseregek Európa nyugati tájait.

Érdemes talán egy pillantást vetni a 2017-es oroszországi Confed Cup meccssorozatán diadalmaskodó, illetve a nyári, lengyelországi U21-es EB-t megnyerő fiatal német nemzeti tizenegy „előéletére”! Jó kilenc évtizede lett  a  labdarúgó válogatott első birodalmi trénere Otto Nerz (1892-1949). Majdan korábbi asszisztense, Sepp Herberger irányította a csapat munkáját: 1954-ben, Bernben ő vezette sikerre Puskásék ellen a svájci világbajnokságon Deutschland együttesét. Kezdődjék a történelem óra! A Dél-Németországban felcseperedett Nerz az érettségit követően pedagógiai tanulmányokat folytatott, s közben lelkesen rúgta a bőrt a VfR Mannheim színeiben. Majd, mint annyian a 19. század végén született korosztályából a focipályáról a harcmezőre került. Az első világháború után a fővárosban tanítóskodó fiatalember 1920-tól Testnevelési Főiskolára járt: hősünk akkoriban a Tennis Borussia Berlin mezében labdázott, s később még orvosi diplomát  is szerzett.                                            

Aktív pályafutása végeztével, 32 esztendősen klubja edzőjévé nevezték ki Otto Nerz elvtársat, az SPD tagját. Amatőrök gyülekezete gurigázott anno Európa szívében. Szemtanúk szerint a weimari köztársaságban – a majdan 1954-től napjainkig négy világbajnoki címet szerző – germán labdarúgó válogatott, harmadrangú, csetlő-botló legényegylet volt csupán. Nos ezt a bandát kellett klottgatyába ráznia a német sporthistória addig egyetlen „Reichstrainer”-ének. Jogi Löw aktuális szövetségi kapitány hajdani „kollégája”, Nerz mester 1926-tól irányította a nemzeti teamet. Sikerrel! Mígnem az utolsó pillanatban osztrák állampolgárból németté lett Adolf Hitler hatalomra jutása komoly változást hozott 1933-ban a szakember és a germán sport hétköznapjaiban. A friss náci párttag főedző a kor szelleméhez igazodva játékosai eredményeivel is bizonyítani akarta a „fajfölényt”. Benito Mussolini csizmaországában az 1934-es labdarúgó világbajnokságon a házigazda olaszok lőtték a legszebb gólokat, s a rövid életű Csehszlovákia ezüstérmes lett. A Nerz team is kitünően szerepelt. Harmadikként végeztek a nemzetközi viadal mezőnyében. A '36-os berlini ötkarikás versenyek előjátékaként 1935-ben a „Nationalelf” közel másfél tucat alkalommal lépett pályára külföldi együttesekkel. Tizenháromszor győztek, csupán a spanyolok, a svédek és az angolok törtek borsot a horogkeresztes, karlengetős sportolók, drukkerek orra alá. A XI. nyári olimpia is jól indult Berlinben. A 9:0-ás diadal a luxemburgi labdarúgó válogatott ellen, mintha könnyelművé tette volna a tapasztalt birodalmi trénert. Otto Nerz pechére a - nem éppen focirajongóként elhíresült - Führer is ott ült a tribünön, amikor Németország csapatát 0:2-re megalázták a norvég labdazsonglőrök. Hitler bosszankodott, a főedzőt pedig kényszerszabadságra küldték. A berlini Olympiastadion fiaskója után Nerz addigi asszisztense, Sepp Herberger lett '36 őszétől a válogatott birodalmi trénere. (Majdan 1954-ben, Bernben ő vezette sikerre Puskásék Aranycsapata ellen a svájci VB-n Deutschland stoplis brigádját.) S mi lett a kegyvesztett vezetőedző sorsa? A náci rezsim összeomlása után pár héttel a hazája focicsapatát egy évtizeden át irányító, (70 nemzetközi rangadóra felkészítő, 42 alkalommal diadalmaskodó) 53 esztendős ex-trénert letartóztatták a Vörös Hadsereg egyenruhásai. A romos fővárosból, az attól északra fekvő, sachsenhauseni „Speziallager”-be deportálták 1946-ban. Otto Nerz szovjet fogságban hunyt el 1949-ben, röviddel azelőtt, hogy hivatalosan is megalakult az NSZK és az NDK.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ