RSS Feed

Herr Bundespräsident

Mogyorósi Géza - 2017. 09. 03. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Herr Bundespräsident

Nem hinném, hogy a V4-es tagállamokban, így hazánkban sokaknak feltűnt, hogy tavasz óta új államfője van Németországnak. Dr. Frank-Walter Steinmeier személyében "öreg motoros"került a Bellevue Palotába.

Még az adenaueri, brandti ős-NSZK-ban sem volt magától értetődő, hogy egy gyárimunkás anya, s egy asztalos papa – 1956-ban született – fiacskája gimnáziumba járjon! Sőt, a légierőknél sorkatonaként szerzett tapasztalatokkal tarsolyában egyetemre menjen. A balos családban felcseperedett, szoddem diák szemproblémái ellenére is szívesen rúgta a bőrt, s táncolt. Steinmeier hajdan hosszú haja ma már fehér! Hát istenem, nincsen minden köztársasági elnöknek oly' pazar, sötét – soha nem őszül Ő – sérója, bajsza, tekintete (!), mint a plakátokon annyira sikeres Magyarország frontemberének! Mivel erősen kopaszodom, a washingtoni Trump, a moszkvai Putyin, az eurázsiai kedvencem Erdogan és a párizsi Macron frizuráját most nem elemezném-tupiroznám... Hiszen lassan fél évszázada az Illés együttestől tudjuk, hogy: „az ész a fontos, nem a haj.” Snitt.

Ám Pestről, kalandozzunk vissza Berlinbe, ahol az ezredforduló küszöbén Gerhard Schröder (SPD) kancellári hivatalának vezetőjeként lett szélesebb körben ismert párttársa, Steinmeier. A „makulátlannak” becézett-csúfolt szemüveges jogász majdan Joschka Fischer (Zöldek) utódjaként kétszer négy évig – némi pauzával – irányította a külügyi tárcát. Ezen a strapás poszton már új, kereszténydemokrata „főnöke” volt történetünk hősének. Hiszen 2005-ben hatalomra került az NSZK első női kormányfője. Pikáns tény, hogy Angela Merkel (CDU) fődiplomatája 2009-ben eredménytelenül maga is csatába indult a kancellárságért. Ugorjunk!

A szeptember 24-i Bundestag választások elé higgadtan tekinthet az új Bundespräsident: a nagykoalíció külügyminisztériumát már 2017 elején átadta a gazdasági tárcát korábban irányató Sigmar Gabriel (SPD) alkancellárnak. Merkel kihivója a most zajló voksviadalon a Brüsszelből Berlinben átköltözött Martin Schulz (SPD). Frank-Walter Steinmeier érthető módon kimarad a pártpolitikai csatározásokból. Ő a demokrácia őre az EU legnépesebb tagállamában. Párizstól Varsóig és Athéntól Bécsig már sokfelé tárgyalt-koszorúzott az elmúlt hónapokban a német elnök. Egykori külügyesként természetesen a budapesti gárdát – hatalmon és ellenzékben – is kitünően ismeri. Komoly felkészültségű, jó humorú kortárs Steinmeier úr, aki a nyáron a Stern magazin kérdésére (a G-20-as hamburgi csúcstalálkozó véres-brutális utcai „demonstrációira” utalva) kifejtette: „A német demokrácia nem forog veszélyben, noha megdöbbentő volt a júliusi zavargás. A polgárok zömét éppúgy sokkolta az erőszakhullám, mint engem... A rendőrség Hamburgban egyszerre védelmezte a tiltakozáshoz való jogot és a békés tüntetőket. Ezt ne felejtsük el!”

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ