RSS Feed

Horvátország nem áll el a Peljesac-híd megépítésétől

mti - 2017. 09. 01. 12:11:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Horvátország nem áll el a Peljesac-híd megépítésétől

Horvátország nem áll el a Peljesac-híd megépítésétől, amely közvetlen közúti összeköttetést jelent számára délebbi tengerparti földsávjával - szögezte le Andrej Plenkovic horvát kormányfő a csütörtöki kormányülésen."A hidat megépítjük, és folytatjuk a párbeszédet Bosznia-Hercegovinával" - jelentette ki a kormányfő.

    A kormányfő arra reagált, hogy Adil Osmanovic civil ügyekért felelős boszniai miniszter szerdán a boszniai-horvát határszerződés felbontásával fenyegette meg Zágrábot arra az esetre, ha Horvátország nem állítja le a Peljesac-híd építésének előkészületeit.
    "A híd a horvát területi vizeken belül épül, amely vitathatatlanul horvát terület, és amely a nemzetközi jog bármely alkalmazásában is kizárólag és örökre horvát marad" - húzta alá. 
    Plenkovic szerint a kérdést "nem kell átpolitizálni". Úgy vélte, a projekt nemcsak Bosznia-Hercegovinának és Horvátországnak hasznos, hanem az Európai Uniónak is. 
    Bosznia-Hercegovina nyílt kijáratot akar az Adriai-tengerre. Az ország parlamentje nemrég úgy határozott, hogy minden munkálatot le kell állítania a szomszédos Horvátországnak a délkelet-adriai Peljesac-híd építésével kapcsolatban. Zágráb ezzel szemben azt állítja, hogy Szarajevó nem gátolhatja meg a projekt kivitelezését.
    A vita évek óta húzódik a két ország között. Bosznia-Hercegovina egy mindössze néhány kilométer széles partszakasszal rendelkezik a Peljesac-félszigettel szemben, s ez a rövid partszakasz mindkét oldalán Horvátországgal határos. Szarajevó azt szeretné elérni, hogy a Neumi-öbölből egy 70 kilométer hosszúságú tengeri folyosón át "nyílt kijárata" legyen a nemzetközi vizekre, hogy hajói ne csak horvát területi vizeken keresztül tehessék meg ezt az utat. Horvátország viszont a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbi tengerparti földsávjával, ezért hidat építene a Peljesac-félszigetre, hogy az oda vagy Dubrovnikba utazóknak ne kelljen két horvát-boszniai határon is áthaladniuk.
    A heves viták ellenére 2005-ben hivatalosan is megkezdődtek a munkálatok, Zágráb pedig azóta megpróbált eleget tenni a boszniai kéréseknek. Megemelte a híd tervezett magasságát 35 méterről 55 métere, valamint a tartópillérek egymásközti távolságát 200 méter szélességűre növelte, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta, ami jelentősen megdrágította a projektet. 
    Az Európai Bizottság nemrég 375 millió euróval (115 milliárd forint) támogatta a Peljesac-híd megépítését.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ