RSS Feed

A magyar konyha

Dalia László - 2017. 09. 02. 8:09:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar konyha

A magyar konyha akár világhírű is lehetne, s amikor Gundel János a Ligetben kinyitotta az éttermét, jó úton volt, hogy a francia, olasz, kínai konyhákkal felérjen. Aztán eltévedtünk útközben, a kicsiség és a dőreség ösvényén. Manapság is dicsekszünk persze, de a magyar gasztronómia leginkább itthon világhírű.

A vendéglátás több, mint egy receptgyűjtemény. Miért is nem csodálkozunk, hogy a romkocsmát Budapesten találták ki és az egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb magyar, Mr. Gulyás. Ha egy külföldi először idetéved, bizonyosan meg akarja kóstolni a gulyást. És azt többnyire ízlik is neki, sőt ha a vendéglős tart raktáron, akkor még egy üveg Erős Pistát is vásárol.Az egyik legnépszerűbb pesti kisvendéglő mellesleg úgy csalogatja be a vendégeket, miután egy eldugott kis utcában működik, hogy az egyik városnéző busztársaság prospektusában, egy csésze gulyást ígér. 

Amikor felújították a belváros közepén lévő Hold utcai vásárcsarnokot, a tulajdonos önkormányzat emberei kitalálták,  hogy a termelői piac mellett, vagy inkább fölötte, a galérián elférne néhány gasztronómia kitaláció is, így van ott most Moszkva Tér, Gulyás klub és Aranykaviár, meg Stand 25 névre hallgató fapados büfé. A legjobb magyar séfek határozták el, hogy ezen a remek helyen főznek valami rendeset és tényleg, naponta telt házat generálnak délidőben. Ahogy Madrid, Róma, Barcelona vagy más világvárosok piacain szokás, a friss zöldségek, húsok rengetegében csak főzni kell. Ahogy láttam, a vendégek 80 százaléka külföldi, ők ugyanis azonnal felfedeznek minden újdonságot. 

Szoktam volt mondani, hogy mi nem vagyunk beoltva vendéglátás ellen, sőt van jó néhány remek receptünk, mégis külföldön sorra bezártak a magyar éttermek, bár többségük sem nem volt kitalálva, sem nem volt kellő tőkével megáldva.Ám a magyar konyha még nem törte át a falat, s miután most már több Michelin csillagos éttermünk is van, itt volna ideje, felépíteni a magyar konyhát és elvinni a hírét, mert azt nagyon megérdemelné.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ