RSS Feed

Buli van

Regös István - 2017. 08. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Buli van

Olyan buli van, hogy annak a rendje! Éjszaka hajnalig tombolnak Budapest két patinás kerületének egyes részei. Az utcán annyian vannak, mint május elsején a Ligetben. Egymást tapossák a fiatalok, enyhén szólva, félhulla részegre isszák magukat, dúl a gyorsivási verseny. Magyar hangot igen keveset lehet hallani, legfeljebb „hölgyek” fülbe suttogását, mert ők nagyon jól beszélnek minden nyelven, elég, ha annyit el tudnak mondani, hogy mi, mennyibe kerül náluk.

Itt aztán nem keresnek kényelmes szobát, ahol állnak, kapualjakban, kukás ládák között intézik el gyorsított eljárásban az aktusnak csúfolt bacilus- és pénzcserét. Miközben a házak ablakaiban szomorúan, tehetetlenül lesik a lakók, hogy nemrégen még csendes erzsébetvárosi vagy ferencvárosi otthonuk pokollá változott. 


Az alvásmegvonás kínzás

Aztán egyszer csak megelégelték mindezt és a helyzet megváltoztatását követelték az önkormányzattól. Bármilyen furcsa, szerették volna visszaszerezni jogukat a pihenésre, szerették volna visszaszerezni békés otthonukat. Ezért mozgalmat indítottak, hogy állítsák vissza a csendrendeletet, jelentősen erősítsék meg a rendőri jelenlétet, hogy biztosítsák a kerület nyugalmát, hogy ne bulinegyedről legyen híres Európában a tradicionális építészetük, hogy Erzsébetváros és Ferencváros egyes részei, ahová belopakodott a bulinegyed, újra a béke szigetei lehessenek. És mit tesz isten, a kocsmárosok, vendéglősök, mert nagyipar ám az éjszaka, összefogtak és tüntetnek a tüntetők ellen. Ők nappal népesítik be az önkormányzat előtti teret és követelik, hogy ne állítsák vissza a tíz órakor életbe lépő csendrendeletet. E helyett azt akarják, hogy az éjszaka hazatántorgó, maguk után mocskot hagyó „bulizók” nyomában rögtön jelenjenek meg a közterület-fenntartók és kezdjék meg a hajnali takarítást. Nem kell nagy fantázia elképzelnünk, hogyan pihenhetnének a lakók a kukásautók és a kukák hajnali dübörgésétől. Ez körülbelül azt jelentené, hogy hivatalosan is vége a bulinegyed maradék békéjének is.


A jog a pihenéshez megelőzi az üzlet jogát

És még nincs vége! A bulinegyed lakói válaszul az ellentüntetőknek ellen-ellentüntetést szerveztek és ők is kivonultak az utcára, követelve a nyugalmat, a békét. Ők nem a bulinegyedben dolgozók munkahelyét akarják elvenni, csupán azt szeretnék, hogy iskolakezdés előtt a gyerekeknek ne óvszereken át kelljen gyalogolniuk és kerülgetniük a kisebb-nagyobb dolgokat. Nem akarják tovább tűrni, hogy az üzlet előbbre való az ő életüknél, mert természetesen van megoldás. Csak példaként említem, hogy a világ egyik legszebb, legelegánsabb városa Hamburg, amely nemcsak a robosztus palotáiról híres, hanem az elismert „bulinegyedéről”, a Reeperbahn-ról és az ott működő St. Pauli negyedről is. Úgy alakították ki ezt a hihetetlen csillogó-villogó bulinegyedet, formailag legalábbis, hogy távol essen a lakóházaktól, mint egykoron a budapesti Óbuda. A St. Pauli negyedben, ahol eléggé el nem ítélhető módon, még a mai napig is burjánzik a prostitúció, olyan kőkemény rendet tartanak a biztonságért felelős szervek, hogy annak a rendje! Forgattam filmet abban a negyedben, ahol nehézfiúk uralják az utcát és olyan rendet tartanak, hogy senki sem veszélyeztetheti a bizniszt. A prostituáltak tartózkodási helye centiméterre ki van jelölve, ha valamelyikük csak a lábát kidugja a sarkon túlra, már fizet. Viszont aki „lehúzza” a kuncsaftot, az számolhat a felelősségre vonással. Folyik a sör, kikötőről lévén szó, a rum, de oda csak az megy, akinek arra van kedve és pénze. Bár tudjuk, hogy a földön kevés szörnyűbb dolog van a prostitúciónál, a nők kizsákmányolásánál, és ha már megszüntethetetlennek tűnik, a hamburgi rendőrök a híres Davidwache rendőrkapitányság vezetésével szigorúan ellenőrzik és fenntartják a rendet. És, mert nincsenek lakók, senki nem panaszkodik.


A drog és a prostitúció a bűn melegágya

Csak megerősíteni akarom újra, mert a téma kényes, utálom, hogy Budapestet Közép-Európa Bangkokjának kezdik nevezni. Utálom, hogy szervezett formában árulják ezekben a bulinegyedekben a droggal együtt a lányokat, mert nincsenek érvényesíthető, pontosan körülírható jogszabályok. Bár, mint tudjuk, ezt az ősi mesterséget évezredek óta sem tudják megszüntetni, most legalább annyit megtehetnének, hogy kiszorítják őket Budapest szívéből. Ez a bulinegyed kezd komikussá válni, ha nem lenne máris tragikus a helyzet. Gondoljunk bele, azok hogyan élik meg mindezt, akik talán ott születtek vagy évtizedek óta erzsébetvárosi és ferencvárosi lakosok és nem engedik magukat saját lakókörnyezetükből kiűzni. Márpedig az ő életüket megmérgezi az odaköltözött nemzetközi bábeli zűrzavar. Ja, és tudjuk, hogyan ért véget Bábel története!Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ