RSS Feed

A bűn mértéke

Dalia László - 2017. 08. 28. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A bűn mértéke

A magyar katolikus egyház támadásban van. Nagyon régen nem volt ilyen jó helyzetben az eklézsia Magyarországon, az állam az Orbán kormány jóvoltából nagyvonalúan, sőt azontúl is támogatja az Erdő Péter által vezetett földi helytartóságot és egy-két püspököt valamint egyházfit kivéve, Ferenc pápát is elfelejtik olykor követni, sőt menekült-ügyben éppen az ellenkezőjét cselekszik, mint amit a Vatikán feje szorgalmaz.

Túl sokan nem lepődtek meg, amikor Erdő Péter bíboros, prímásnak ítélték a Magyar Szent István Rendet. Magyarország legmagasabb rangú kitüntetését egyébként csak ketten kapták meg, Erdő Péter mellett Vásáry Tamás zongoraművész. Áder elnök szerint ez a kitüntetés "tudósoknak, művészeknek, sportolóknak, egyházi és közéleti szereplőknek szóló hála legrangosabb kifejezője". A bíboros kétségtelenül rászolgált, hiszen soha, egyetlen szóval nem, bírálta az Orbán-kormányt, tudja, hol a helye és hogy milyen végtelen hálával tartozik a megtért kollégiumi csapatnak. Sőt, ha arra gondolunk, hogy mily messzire került a saját pápájától, és egyúttal egyházától, amikor felsorakozott a kormány mögé és közölte, az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket, hiszen, akkor "embercsempészek" lennének. Igaz, azt is mondta a bíboros, hogy az egyház tárgyalások folytat a kormánnyal ingatlanokról, amelyekben elhelyezhetnének menekülteket. Ebből azonban nem lett semmi, csak arról hallottunk, hogy például a körmendi plébános befogadott több menekültet, amiért nem nagyon dicsérték meg saját egyházában. 

Utólag persze hallhattunk nem hivatalos magyarázatot arról, hogy épp akkor váltotta a katolikus püspöki kar élén Erdőt Veres András, s ez olyan letaglózó volt számára, hogy azért beszélt saját egyháza ellen. Ám ez valóban nem túl meggyőző, hiszen azóta sem tett semmit menekült ügyben és lám a kitüntetés sem maradt el. Ugyanakkor éppen két éve Erdő Péter és Veres András is szignózta azt a levelet, amely így szólt: „A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában. Köszönjük, hogy előttünk jár az Evangélium útján, és megjelöli a cselekvés helyes irányát!” Olcsó poén lenne most a "vízet prédikál és bort iszik" példázattal élni, pedig nagyon messze nem járnánk az igazságtól. Ferenc pápa feddés helyett valószínűleg messzire elkerüli Magyarországot...

A magyar katolikus egyház hívei közül sokan meghasonlanak, ha a templomban hallgatják a vasárnapi misét, s azokra menekültekre valamint a segítőikre gondolnak, akikkel nem túl szépen bánik a magyar állam. S miközben az egyház népszerűsége csökken és már papokat sem találnak, a minap már az is felmerült több egyházi személyben, hogy felül kellene írni  a cölibátust. Abban Ferenc pápa is nyitott, hogy házas emberek is szolgálhassanak katolikus papként. A katolikus püspöki kar vezetője, Veres András viszont a minap hadat üzent a lombikbébi programnak, bűnnek nevezve azt. A bűn mértékét a püspök úgy határozta meg, hogy mennyire tudatosak a programban résztvevők. Szerintem nem lehet válogatni, aki felvállalja, hogy kiteszi magát a beavatkozás hosszadalmas és megerőltető tortúrájának, az nagyon elszánt, nagyon tudatos, mert gyereket akar. Persze, a magyar katolikus egyház most nagyon jó állapotban van, s úgy tehet, mint a kormány, visszafelé megy az időben.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ