RSS Feed

V4 helyett W3

Dalia László - 2017. 08. 24. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

V4 helyett W3

A Visegrádi klub lassan a végét járja. Ugyan Orbán és Szijjártó még mindig túl gyakran hivatkoznak a V4 klubra, ám ők is tudják, hogy mióta a csehek és szlovákok összefogtak az osztrákokkal, nincs jövője a közép-európai négyesnek. Macron francia elnök pedig már a végítélet harsonáit is megfújta, hiszen szerdán Salzburgban találkozott a trióval, miközben látványosan elkerüli Varsót és Budapestet.

Brüsszelt senki sem akarja elhagyni, még Orbán és Kaczynski sem. Ám eddig az Európai Unió vezetői jól tűrték a  pávatáncot, az Európai Néppárt megbocsátotta Orbán éles kanyarjait, simlis húzásait. Ám amikor Macront megválasztották, Orbán is tudta, hogy gyülekeznek a sötét felhők. A Merkel-Macron tengely ugyanis a Brexit után kénytelen szorosra zárni, s a német kancellárnő is kénytelen lesz felhagyni az eddigi nagyvonalúságával. A V4, amely eddig jó takarónak bizonyult, s úgy tűnhetett fel, hogy a négy közép-európai állam szövetségével számolni kell, immár nem működik. A csehek és a szlovákok ugyanis nem akarnak Brüsszellel újat húzni, Fico meg is mondta, hogy Szlovákia az Európai Unió kemény magjához szeretne tartozni. És megtalálták maguknak Bécset, amely eddig egyedül volt, néha még kacérkodott is a V4-el. Most viszont a W(ien)3 jó szövetségese lehet Macronnak és Merkelnek, hogy rendet tegyenek az unióban és partvonalra tegyék a renitens államokat.

Orbán eddig bravúrosan játszott az uniós húrokon, igaz kezére játszott a menekült-hullám is, amit rosszul mértek föl Brüsszelben. A dalnak, vagyis a Páva-táncnak viszont itt van a vége, a magyar-lengyel kettős legfeljebb egymást védheti vétóval, de ha kimaradnak az első körből, végleg leszakadnak, s ennek előbb-utóbb a kasszánál is meglesz a böjtje. Orbán  azt is tudja, hogy lengyel szövetségese koránt sincs olyan nyerő helyzetben, mint ő, az ottani ellenzék sokkal erősebb, mint a magyar baloldal. És ha a magyar kormányfő egyedül marad a parketten, nem tud kit felkérni.

Macron nem várt sokáig, máris turnéra indult, hogy szövetségeseket keressen az Európai Unió megerősítéséhez. Ő az új erős ember, s Merkellel karonfogva megreformálja Brüsszelt. Amikor először utazott Brüsszelbe, Orbánról sem mondott túl jó véleményt. Akkor a magyar kormányfő nagyképű nyilatkozott tett, hogy a francia elnök még új fiú Brüsszelben, majd megtanulja  a táncrendet. Félő, hogy nem Macron fog itt igazodni, hanem egy kis ország nagyzoló vezetője. S a lapjai közül hiányzik a joker, a magyarok többsége ugyanis soha nem tudná elfogadni, hogy az unión kívül is van élet.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ