RSS Feed

Ismer beszélő kutyát?

Csontos Tibor - 2017. 08. 22. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ismer beszélő kutyát?

Ha macska lenne, nyávogna – eme bölcsességgel nyugtatgatja egy kutyatulajdonos a szomszédait , akik arról panaszkodnak neki, hogy házőrzője szinte végigugatja az éjszakákat, s emiatt képtelenek nyugodtan pihenni, aludni. Nincs békés egymás mellett élés, a hivatalosságok tehetetlenek, a kutya ugat, a szomszédok karavánja a hivatalok felé halad, de hiába. Kutyaugatás nem hallatszik az égig, a szomszédokig azonban igen. A szomszédokig, akik vesztésre is állhatnak.

Korábbi, békésebb időkben az ilyesfajta történéseket hívták fülemülepörnek. Arany Jánostól tudjuk, hogy akkoriban nemigen akadt ügyvéd, aki a szomszédot zavaró fülemüle füttyét felvállalta volna, pedig a fülemüle füttyétől még jól is lehet aludni. Ráadásul a fülemüle nem akkor dalol, ha jön a postás. Napjainkban azonban az ügyvédeknek már a kutyaugatást is fel kell vállalniuk: a birtokháborítási ügyek hetven-nyolcvan százalékát kutyaugatás tartja életben, a jegyzők, a bíróságok slágertémája a szomszédok ilyetén való kialvatlansága, amit pompás és irigylésre méltó nyelvi kreativitással megszült „szükségtelen zavarás” okoz. Merthogy így keresztelték el a nem normális mennyiségű ebcsaholást.

 Miközben az egymás tiszteletén alapuló, konfliktusok esetén megoldást kölcsönösen kereső szomszédi viszonyban normális esetben semmi keresni valója nem lenne hivatalnak, jegyzőnek, bíróságnak. Mindez egyszerűen kulturális, azaz kulturálatlansági kérdés. Egyszerre komikus, tragikus, kabarétréfák íróinak tollára valók ezek a hajdani fülemülepöröket felváltó kutyapörök. Ott tartunk ugyanis, hogy napjainkban az állattartás felülírhatja az emberi együttélés írott és íratlan szabályait, vagyis a jelek szerint egy házikedvenc érdeke többet számít sok ember érdekénél. Vajon miért nem lehet tudomásul venni, hogy az udvariasság a másik ember tudomásul vétele. Érthetetlen, hogy miért teheti tönkre egyetlen kutyatulajdonos a szomszédjában élő családok életét, akadályozhatja meg éjszakai pihenését. Érdemes lenne kipróbálni, hogy mennyire lenne bárki néhány napig empatikus egy egész éjjel ugató kutya ugatásával szemben. 

 

Büszke az ebére, leugatja a berzenkedő szomszédokat, de láthatóan nem ért a kutyákhoz. Ha értene, tudná, hogy a kutya nem ugat l’art pour l’art. Tornóczky Anita, az Állatvédőrség vezetője lapunknak elmondta, hogy a házőrző funkció "normális mennyiségű ugatást" (sic!) feltételez, de adódhat ugatás abból is, hogy a kutya frusztrált, unatkozik, nem érik ingerek. Ilyenkor a kutya gazdája nem elégíti ki a kutya szükségleteit, nem juttatja megfelelő ingerekhez, nem tudja, mivel jár a kutyatartás, milyen sajátosságai vannak a kedvencének. Csányi Vilmos etológus A kutyák szőrös gyerekek című könyvében arról ír, hogy a kutyaelme esetenként olyan magasrendű képességeket villant fel, hogy jól megtervezett szelekcióval a maiaknál sokkal értelmesebb, sokkal jobban kommunikáló kutyákat, akár „beszélő” kutyákat is előállíthatnánk a beszédértő képességük fejlesztésével. Nem is bánnám, ha Jack London éneklő kutyája után jönnének a „beszélő” kutyák. Egy ilyen kutyával bizonyosan meg lehetne mindezt beszélni. Hiszem, hogy megértőbb lenne, mint a gazdája. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ