RSS Feed

Pityufalva

Csontos Tibor - 2017. 09. 09. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pityufalva

Akárhová megyek buliba, éjfél után lehet az atomfizikus, doktor, mindenki a mulatóst kéri, mert arra lehet mulatni - hozta felszínre a mulatós muzsika sikerének mélyen őrzött titkát Bunyós Pityu, aki az idén is a falunapok sztárjának számított. Ahol fellépett, ott kitehették volna a Pityufalva táblát, olyakkora tömegeket vonzott. A magyarországi falunapipar egyik legnagyobb iparosa a bokszolóból lett mulatós sztár, aki nem járt énektanárhoz, de hát kit érdekel ez, midőn rázendít a polgármesteres nótájára, és őrületbe kergeti a közönségét.

Mert hát a falunap egy külön műfaj, amely mára a virágkorát éli. Nincs valamire való kistelepülés, amelyik ne hozna tető alá egy falunapot, sőt a legtöbb helyen talán ez az egyetlen említésre méltó rendezvény arrafelé, amelyen a közösség együtt ünnepelhet. Hogy mit is? Az ünnepi szónoklatok szerint a falu aprajának és nagyjának az összetartozását és a felhőtlen szórakozást és kikapcsolódást. Akad persze polgármester, aki ilyenkor szereptévesztés áldozata lesz és nyitóbeszéd helyett szinte színpadi termelési értekezletet tartva sorolja az ötéves tervének eredményeit, mint anno tették. 

A falunapok olykor egyszerre Megasztár és X-Faktor versenyek és Ki Mit Tud?-ok. Remek lehetőséget jelentenek szereplésre az adott település lelkes amatőr művészeti csoportjainak, kórusoknak, néptáncosoknak, zenekaroknak, énekeseknek, színjátszóknak. Műsoraik egyaránt élmény azoknak, akik előadják és azoknak is, akik megnézik, meghallgatják őket, de hát fogadtatásukat illetően nyomukba sem léphetnek a mulatós zene nagyot szóló nagyágyúinak, akik valósággal tarolnak ebben a műfajban. A falunapok Rolling Stones-szai Bunyós Pityu, Kacor Feri, Nótár Mary, Postás Józsi, Kis Grófo (Kozák László) és a többiek. Mega- és gigasztárok, ha lehet ezt még fokozni. Utánuk fellépni egy-egy falunapon kész öngyilkosság, ők ugyanis minden show-t elvisznek ilyenkor.

Mindegy mit énekelnek, csak ott legyenek. Bunyós Pityu például az operettet sem veti meg, de neki még azt is megbocsátaná az ő népe, ha csak a Kacor Feri által szerzett Polgármestert énekelné fél órán keresztül. Miként Kis Grófo sem haknizhat sehol A nézését meg a járását című opusza nélkül. Hiszen ennek a fajta mulatós zenének a falunapok az igazi helyszínei, erről Dévényi Tibi bácsi is sokat tudna mesélni, aki az idei alsóörsi motorosfesztivál rockerközönségének retróhullám címén leforgatta Kis Grófo sikerszámát. Számára teljesen váratlanul kifütyülték, az összes pöttyös labdát sértődötten visszadobták neki. 

Vannak persze kockázatai is is a falunapos fellépéseknek. Pontosabban a szilvanapos szerepléseknek. A Szarvasi Szilvanapok igazgatója például arról érdeklődött egy helyi fiatal zenésztől, kell-e neki politikai töltetű dalokat játszania a Szilvanapokon. A hvg.hu erről szóló beszámolója szerint rendszerellenes politikai állásfoglalásként értelmezték a helyi trubadúr eme sorát: " Ne aggódjál, itt minden szép lesz, bármi lesz a baj, ahogy eddig is, majd ezentúl is megoldunk minden szart". A fesztiváligazgató szerint a rendezvényhez kapcsolódó zenei tematikával kellett volna előrukkolnia. Gondolom,szívesebben hallotta volna A padlásból a szilvásgombócos betétet. Lám, a gönci barackvígasság szervezői körültekintőbbek voltak: ők a Magna Cum Laudét hívták meg, Pálinka daluk százszázalékosan és politikamentesen passzolt a barackos rendezvény tematikájához.

Visszatérve a falunapokhoz. Mindahány egy időutazás a vurtslik, a dodzsemek, a körhinták, a céllövöldék, a törökméz, a csavart nemzeti színű cukor letűnt világába. Ebbe illik mindaz, amit a mulatós zene képvisel, ennek a zenének a falunapok az igazi helyszínei. Igaz, Bunyós Pityu énekelt már  las vegasi, dél-afrikai, New York-i  Magyar Házban, és negyvenezer ember előtt Csíkszeredában is. Sőt bevallása szerint swingerklubban is fellépett már azzal a feltétellel, hogy ő nem vetkőzik. Bárhol jár azonban, hívei szívesen hazavinnék kegytárgyként bármely ruhadarabját, e helyett azonban be kell érniük a vele készített szelfikkel. Az autogramkérés ideje ugyanis már lejárt. És Bunyós Pityu, nem csupán a falunap- hanem a szelfiipar nagyágyúja is. Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ