RSS Feed

Közlekedésbiztonsági nap Zánkán

mix - 2017. 08. 12. 12:35:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Közlekedésbiztonsági nap Zánkán

Immár hetedszer rendezték meg Zánkán a közlekedésbiztonsági napot, amelyen a zánkai Erzsébet táborban nyaraló gyerekek vehettek részt. Ezúttal is rengeteg játékos ügyességi feladat várta a gyerekeket és a rendező ORFK-OBB szándékai szerint sok ismeretet szerezhettek a közlekedésről, amelynek később nagy hasznát vehetik.

Kiss Csaba, az ORFK-OBB főtitkára elmondta, hogy hét éve az NFM helyettes államtitkárának ötlete volt, hogy a legnagyobb balatoni táborban, Zánkán is érdemes volna közlekedésbiztonsági napot tartani, s az első olyan sikeres volt, hogy azóta sem hagyták abba. Évközben az iskolákban rendszeresek a közlekedési ismeretekről szóló órák, előadások, s ezt érdemes nyáron is folytatni. A helyszín adja magát, hiszen a strandon ilyenkor rengetegen vannak és szívesen ülnek kerékpárra, próbálják ki a szimulátorokat, töltik ki a KRESZ teszteket, s festik ki a közlekedési szituációkat ábrázoló rajzokat 
Idén először a Magyar Vöröskereszt képviselői is eljöttek a bemutatóra, s ahogy Lovászi Anett, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének munkatársa elmondta, párhuzamosan jelen vannak a Szigeten is. Zánkán elsősorban az életmentést mutatják be egy bábun. "A gyerekek kipróbálhatják, hogyan kell éleszteni, de elmondjuk nekik, hogy tőlük ezt senki nem várja el, viszont, ha azt látják, hogy valaki rosszul van, azonnal kérjenek segítséget tanártól, felnőttől, akit éppen a közelben találnak. Több apuka küldött már képet telefonon, hogy a srácok otthon is megmutatták, már éleszteni is tudnak..."
A gyerekek Zánkán hajóba is ülhettek, kipróbálhatták a kenuzást, így van már némi fogalmuk a vizi közlekedésről is, s a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület sátránál Dobai Sándor azt is elmagyarázta nekik, hogyan működik a viharjelzés. Az RSOE elnöke megmutatta a térképen, hogy a Balatonon, a Velencei tavon, a Tisza-tónál és a Fertő tavon 52 viharjelző berendezésük van, s ezeket most cserélik le ledes, akkumulátoros berendezésre, amelyek sokkal megbízhatóbbak, és áramszünet idején is működnek. A "vihar" szó az ő szótárukban mást jelent, mint ami a köztudatban van. "Nálunk ez nem dörgést, villámlást, esőt jelent, hanem elsősorban szelet. Az I. fokú jelzés 30-60 km/órás szélnél, míg a  II. fokú 60-90 km/órásnál lép életbe. A klímaváltozás miatt most már 110 km/órás szelet is mértünk nemrégiben. Nálunk nem ismerik eléggé és nem is mindig veszik figyelemebe a viharjelzést, így gyakran e miatt van szükség mentésre..."
A gyerekek sok mindent megtanultak Dobai Sándor előadásából, így számíthattak ajándékra a tesztek kitöltése után, hiszen a többség jól tudta, hogy április elsejétől október 31-ig működnek a viharjelzők, s a Balaton mellett 31 működik és hogy az I. fokúnál percenként 45-ször villan. Az pedig nemcsak nekik, a családjuknak is hasznos ismeret, hogy a telefonon ingyenes applikációval letölthető a "Tavivihar", amely megmutatja, éppen melyik kikötőben, strandon veszélyes a vízben maradni. 

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ