RSS Feed

Itt élned, halnod kell

mix - 2017. 08. 20. 10:13:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Itt élned, halnod kell

Koltay Gábor rendezésében a Hősök terén tavaly júniusban, különös műfajú színházi előadásnak, zenés történelmi utazásnak lehettünk részesei. Átélhettük a magyar történelem legfontosabb időszakait, eseményeit a honfoglalástól a 20. század utolsó rendszerváltozásáig. Az Esztrád Színház országos turnéjának egyik fő célja, hogy év végéig 200 ezer néző számára tegye ingyenesen lehetővé az előadást.

2017. augusztus 26.   Mohács Széchenyi tér
         szeptember 2.  Szigliget Vár
         szeptember 16. Délegyháza Szent István park
         szeptember 23. Komárom Monostori Erőd
         október 14.       Szeged Dóm tér 
A történelmi játék főszereplője az 1983-as legendás királydombi István, a király ősbemutató Koppány vezére: Vikidál Gyula. A további fontos szerepeket Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Sipos Imre, valamint az „örök Petőfi” Varga Miklós két színpadra termett gyermeke, Varga Vivien és Szabolcs alakítják.
A zenemű rockzenei alapokra épülő, folkzenei motívumukat is felhasználó, szimfonikus hangszerelésű alkotás, amely dalok, megzenésített klasszikus versek, instrumentális zenék, történelmi szövegek összefüggő kompozíciójának segítségével idézi fel a magyar történelmet, azokat a kiemelkedő korszakokat, fontos eseményeket, amelyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát: mint a honfoglalás, István király, László király, vagy IV. Béla király kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, a Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltozás.
 
Szövegét összeállította és rendezte: Koltay Gábor
Zene: Koltay Gergely – Szűts István  
Koreográfus: Doktor László
Jelmez: Balai Zsuzsa  
A főbb szerepekben:
Vikidál Gyula, Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Palcsó Tamás, Sipos Imre, Szentgyörgyváry Laura, valamint az „örök Petőfi” Varga Miklós két színpadra termett gyermeke, Varga Vivien és Varga Szabolcs.

Közreműködnek a komáromi Magyarock Dalszínház művészei, a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai, artisták, lovasok és még sokan mások, összesen 100-an a színpadon.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ