RSS Feed

Vízvizit

Csontos Tibor - 2017. 08. 18. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vízvizit

A borban bölcsesség van, a sörben szabadság, a vízben pedig baktériumok – vélik egyesek, főleg akik úgy tartják, hogy inkább az orruk legyen borvirágos, mint a foguk vízköves. Egy minapi, tengerentúlról érkező járványügyi jelentés ráadásul óva intett a magyarországi csapvíztől, amire az itthoni hivatalosságok joggal kapták fel a vizet. A hazai csapvíz ugyanis az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Nemcsak jó ízű, de ásványi anyagokban is gazdag.

Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban sorra dőltek meg a melegrekordok, különösen a fővárosban, mégsem kellett Budapesten vízkorlátozást bevezetni. Ellentétben a hárommilliós Rómával, ahol a rendkívüli hőség miatt eleinte az éjszakai víznyomás csökkentéséről, majd az utcai kutak elzárásáról döntöttek. Budapesten a legnagyobb kánikulában is hozzájuthattunk friss, egészséges csapvízhez, sőt a hőségben is működtek a jövőre 150 éves Fővárosi Vízművek tűzcsapokra szerelt ivócsapokból. E tűzcsapokat egyszerűen, gyorsan, és olcsón alakították át úgy ivókúttá, hogy közben eredeti funkciójuk sem sérült. Használatukkal több százezer budapesti lakos és látogató olthatta,olthatja szomját. Abban, hogy Budapesten egészséges, friss csapvizet ihatunk a legszélsőségesebb időjárási körülmények ellenére is, nagy szerepe van a Fővárosi Vízművek dolgozói lelkiismeretes, a fogyasztók számára láthatatlan munkájának.

Budapesten a parti szűrésű kutak kapacitásának - jóval több vizük van, mint amennyit felhasználunk - köszönhetően nem volt tehát szükség vízkorlátozásra, például locsolási tilalom elrendelésére. A klímaváltozás vagy éppen a vízpazarlás, az engedély nélküli kutak létesítése és más, nem engedélyezett vízhasználat miatt azonban mi is eljuthatunk odáig, hogy a süllyedni kezd a rétegvizek szintje. Ez mennyiségi csökkenést jelenthet, ami már az ivóvízellátást is veszélyeztetheti. A vízgazdálkodás alapelve, hogy elsődleges az ivóvíz biztosítása, minden más csak ezután jön. Ám ha felelőtlenül használjuk, elpazaroljuk, ez is elfogyhat. Márpedig nem jellemző, hogy gondolkodásunkban helye lenne a felelős és tudatos vízfelhasználásnak. 

A minap alkalmam volt mindezekről is beszélgetni dr. Vargha Mártával, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiénés és Vízbiztonsági Osztályának vezetőjével, aki imponáló szakértelemmel és lelkesedéssel avatott be a vízminőség megőrzésének titkaiba, ama munkák kulisszáiba, amelyet a vízminőség és a vízbiztonság megteremtése érdekében tesznek a vízművek, köztük a Fővárosi Vízművek is. Dr. Vargha Mártának olyannyira szenvedélye az egészséges ivóvíz, hogy aki a témáról beszélget vele, attól kezdve egészen biztosan átértékeli az csapvízhez, az ivóvízhez való viszonyát, ha úgy tetszik, felelősségteljesebben gondol mindarra, amit íz ivóvízzel való takarékoskodás, bánásmód jelent. Még azt is elárulta, hogy osztályán és a családjában is csapvizet isznak és felidézte, hogy megbukott egy vízteszten, melynek során jól behűtött ásványvizek és csapvizek között ízpróba alapján kellett különbséget tennie. Nem sikerült megállapítania, hogy melyik melyik

Ellentétben tehát ama bizonyos tengerentúli jelentéssel, amelyről azt is gondolhatnánk, hogy Magyarországot összetévesztették valamely más állammal, hiszen Magyarország területének túlnyomó részén bátran fogyasztható a csapvíz. Ivóvízellátásunk ugyanis jórészt mélységi rétegvizekből származik, ami előnyös, mivel a több ezer éves vízkészletek bizonyosan mentesek az emberi eredetű szennyezésektől.  Egyes területeken – főleg alföldi, dél-magyarországi településen - azonban például arzén oldódhat ki a kőzetekből az ivóvízbe, amely bizonyos koncentráció felett ártalmas. Az e régiókban elindított, az ivóvíz minőségét javító programnak köszönhetően, az eredetileg négyszáz település helyett már csupán harminc településen adódnak gondok, melyeken egyelőre konténerekből gondoskodnak az egészséges ivóvízről.  

Az Országos Közegészségügyi Intézet kezeli azt a magyarországi ivóvízminőségi adatbázist, amely alapján az interneten mindenki számára elérhetően tájékoztat s települések vízminőségi helyzetéről. A jó csapvíz ismérve, hogy nincs benne kórokozó és egészségre ártalmas anyag. A fogyasztó elégedettsége is alapvető elvárás, mert hiába mondják a szakemberek, hogy egészséges, ha az a víz zavaros, sárga, kellemetlen szagú.  És még nem említettük a jogszabályt, amely szerint a jó csapvíz közel hatvan paraméter határértékeinek kell, hogy megfeleljen. Úgyhogy vízbiztonságban vagyunk. 

.
.

Fotó: nicafe.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ