RSS Feed

Még mindig nem folyt le a szenny

Regös István - 2017. 08. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Még mindig nem folyt le a szenny

Tíz hónapja írtam „Tiszta vizet a medencékbe!” címmel az Magyar Úszó Szövetségben dagadó botrányáradatról. Majdnem egy éve. Az ember azt hinné, hogy ennyi idő bőségesen elég arra, hogy leeresszék a mocskos vizet a medencékből és olyannyira kipucolják, hogy egy deka mocsok se maradjon a medencék falára tapadva, hogy minden tiszta legyen végre és a víz, az új, tiszta víz, a kék színű, a csodálatosan kristálytiszta víz, ne csípje sem az úszók, sem az őket irányító szövetségi vezetők szemét.

Mi több, az úszást kedvelők szemét sem. Mert, mint tudjuk, azóta lezajlott egy világbajnokság, amely Hosszú Katinkának és néhány kitűnő, fiatal versenyzőnek köszönhetően megőrizte a magyar úszás nemzetközi hírnevét. No, meg a rendezést is maximálisan tízes pontszámmal minősítette a FINA. És mint halljuk és látjuk, minden maradt a régiben.

Itt már csak a fertőtlenítő segíthet

A medencék vizét a vébé után ugyan leengedték, egy kicsit lemosták a csempéket is, de valahogy mégis az történt, amit oly sokan szerettünk volna elkerülni, maradt annyi mocsok, ami elég volt ahhoz, hogy újra felerősödjön a Magyar Úszó Szövetségben lappangó gyűlölet, egymás sértegetése, fenyegetése. Mindez azt is bizonyítja, hogy még egy ilyen szép, sok-sok tízmilliárdért megrendezett vizes vébé sem volt elegendő, hogy végre iható legyen a medencék vize. A Magyar Úszó Szövetségnek a mai napig elnöki székében ülő Bienerth Gusztávról már azt hitte a nagyközönség, hogy ő is lefolyt a medencetisztítások során, de mégsem, mert újra felbukkant. Persze joggal gondolhatták a nézők, talán még a szövetség vezetői is, hogy Bienerthből ennyi is elég volt, hiszen még arra sem méltatta a rendezőség, hogy a vébé alatt érmet akasszon valamelyik magyar győztes vagy dobogós nyakába. Ez azért jelenthetett valamit, talán még neki is. Én nem ismerem Bienerth Gusztávot, viszont szeretem az úszást, ezért hökkentem meg, amikor szinte a semmiből előbukkanva kiszorította az előző elnököt, Gyárfás Tamást, aki pedig alaposan be volt betonozva. Bienerthről azt mondják, pökhendi, arrogáns. Nem tudom, van-e ebben valami igazság, mindenesetre az úszótársadalom rengeteg jelese, volt és jelenlegi versenyzője nem túl hízelgően nyilatkozott róla.


A szorítóban Bienerth-Gyárfás

Már megint itt van a Bienerth-Gyárfás háború. A jelenlegi elnök fenyegeti a múltat, feljelentést latolgat. Bienerth azt mondta, hogy olyan dolgokra jött rá a Magyar Úszó Szövetség átvilágítása során, amelyek szerinte több, tisztázatlan bűncselekmény határát súrolják. Gyárfás Tamás, a volt elnök, a sajtón keresztül azonnal reagált, természetesen kikérte magának a gyanúsítgatást is és vállalt minden nyilvános tisztázási lehetőséget. Szóval, újra itt tartunk. Az úszótársadalom lassan visszasírja az agyonbántalmazott korábbi elnököt, Gyárfást, mert az is korábban keljen fel, aki nagy hirtelen leírta a vesztesek listájára tett Gyárfás Tamást. Aki ismeri őt, tudja, hogy nem az a vesztes típus. Olyan is tud lenni, mint a pók a sarokban, csendben figyeli a lehetőséget, amikor a légy fennakad a hálóban és aztán lecsap. Valószínűleg itt tévesztett irányt Bienerth Gusztáv is, meg aztán enyhén szólva sem túl elegáns dolog hónapokkal később, megválasztása után, egy sikeres világbajnokság közvetlen közelében korábbi vádakkal gyanúsítani a szövetség előző vezetését.


Ki jöhet még?

De ezalatt az idő alatt is az uszodák medencéiben tovább zajlik az élet, a világbajnokságot követik világkupák, Moszkva, Berlin…. és az úszók úsznak. Hosszú Katinka nem meglepetésre, ahol vízbe ugrik, aranyérmet nyer, Kozma Dominik, az új világtehetségünk, Berlinben gyönyörű úszással megverte a világbajnokot. Az úszósportnak egyre több bázisa alakul ki nagyvárosainkban, aminek köszönhetően újabb, éremesélyes fiatalok tűnhetnek fel a medencék környékén. A vidék még egészséges, talán ők lesznek képesek kiseperni a beszennyezett medencék alját. Addig viszont, amíg ez a szappanopera dúl, habzani fognak az úszómedencék.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ