RSS Feed

A szlovák fiatalok fele maradna

ujszo.com - 2017. 08. 08. 17:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szlovák fiatalok fele maradna

A felvidéki fiatalok legjobban az anyagi nehézségektől, a létbizonytalanságtól rettegnek. Ők azok azonban, akik a legkevésbé akarják elhagyni szülőföldjüket a többi külhoni magyar közösség fiataljai közül, akár ideiglenes távozásról, akár végleges áttelepülésről van szó - írja a pozsonyi Új Szó Online

Mindez a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 elnevezésű nagymintás felmérés külhoni magyarokkal, 4000 fős mintán végzett adatfelvételéből derül ki. A kutatók 1000 szlovákiai magyar, 15–29 éves fiatalt kérdeztek több őket érintő kérdésről. 

 
A felvidéki fiatalok más határon túli kortársaikhoz képest sokkal jobban aggódnak az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság, a szegénység és az elszegényedés miatt. Arra a kérdésre, mi az ifjúság első és második legégetőbb problémája Szlovákiában, több mint a válaszadók fele jelölte meg ezt a kategóriát, míg a második helyen 35 százalékkal a bizonytalanság, kiszámíthatatlan jövő végzett a listán. 
 
A szlovákiai válaszadók 16 százaléka is égető problémának tartja, hogy a fiatalság céltalan, nem tudja, mit akar, 15–15 százalék pedig az alkohol elterjedését, a bűnözést emelte ki. Érdekesség, hogy a felvidéki fiatalok 10 százaléka úgy érzi, komoly gond, hogy kevés a baráti társaság, illetve közösség – ez a probléma más határon túli közösségekben nem volt különösebben jelentős.
 
Kárpátalján, a Vajdaságban és Erdélyben ugyanakkor a válaszadók fontos problémának tartják az elvándorlás kérdéskörét – ez pedig a szlovákiai fiatalok körében nem rezonál olyan hangsúlyosan. Ez minden bizonnyal összefüggésbe hozható azzal, hogy a felvidéki magyar fiatalok sokkal kisebb arányban akarnak elvándorolni szülőföldjükről, mint a többi határon túli fiatal, a felvidéki fiatalok fele egyértelmű nemmel felelt arra a kérdésre, akarna-e dolgozni Szlovákia határain túl.
 
Kisebb hazai mobilitás
 
A felvidékiek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben Magyarországon dolgozna, és 39 százalékuk vállalna munkát máshol külföldön. Ezen a téren valamivel mobilisabbak az erdélyi fiatalok, akiknek 47 százaléka vállalna munkát Magyarországon, és 57 százalékuk más országban. 
 
Ha a konkrét elvándorlási tervekről szóló kérdéseket vesszük górcső alá, kitűnik, hogy a szlovákiai magyar fiatalok nagy része rövidebb időt sem nagyon szeretne külföldön eltölteni. Azt, hogy pár évre külföldre megy dolgozni, 18 százalék tervezi, pár hetes-hónapos külföldi munkát, akár ingázást pedig csak 13 százalék tervez. 14 százalék nyilatkozott úgy, hogy tartósan az ország határain túl fog élni, és mindössze 9 százalék tervezi, hogy külföldre megy tanulni.
 
Az elvándorlás okait firtató kérdésekben már nem lógtak ki válaszaikkal a felvidéki fiatalok a többiek közül. 88 százalék egyértelműen a jobb megélhetés miatt menne külföldre, 51 százalék tapasztalatot gyűjtene, 34 százalék az otthoni rossz anyagi körülmények miatt döntene így. A szlovákiai magyar válaszadók harmada nyelvet tanulna külföldön, ugyanennyien az itthoni kilátástalanság, a lehetőségek hiánya miatt távoznának, 47 százalék pedig a karrierlehetőségek miatt menne külföldre hosszabb-rövidebb időre.

 


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ