RSS Feed

Berlin: Merkel-Schulz vita

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 08. 08. 12:57:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin: Merkel-Schulz vita

Az egy tucat esztendeje hatalomra került Angela Merkel (CDU) és kihívója, Martin Schulz (SPD) szocdem kancellárjelőlt egytelen televíziós szópárbajára kora ősszel kerül sor. A polgárok már hűtik a pezsgőt. Momentán a konzervatív politikusnő népszerűbb az NSZK-ban, mint a Brüsszelből Berlinbe katapultált baloldali férfi.

Németország vakációzik! Ám három héttel az őszi, németországi parlamenti választások előtt élő tévévitában méri össze erejét Angela Merkel (CDU) és kihívója, Martin Schulz (SPD). A szeptember 3-i szópárbaj előtt már javában zajlik a kampány az NSZK-ban. Ezt persze kicsit bonyolítja, hogy a kereszténydemokrata kancellárnő negyedik esztendeje nagykoalíciót irányít Berlinben, ahol a szocdemek a junior partnerek. Szóval különösen kemény hetek várnak Merkelre. Hiszen szövetségi választásokra készül a 83 milliós Szövetségi Köztársaság. Ha most nyáron lenne a voksviadal az EU legnépesebb államában, akkor a kancellárnő vezette CDU és testvérpártja a bajor CSU a szavazatok 36 százalékát söpörné be.

A nagykoalíciós partner SPD (27 %) hátránya szinte behozhatatlan. Míg Angela Merkel a legismertebb politikus hazájában, a kormányfő szocdem helyettese, a külügyi tárca új irányítója, Sigmar Gabriel csupán ötödik-hatodik a germán toplistán. Ezért is indítják a Brüsszelből Berlinbe katapultált Schulzot kancellárjelőltként. A Bundestag karcsú ellenzékét képviselő Balosok (10 %) és a Zöldek (6 %) reménye ma csekély arra, hogy hamarosan kormányerővé válhassanak. A szélsőségesen radikális, euro- és idegenellenes AfD új szereplőként a voksok 10-12 százalékára számíthat pillanatnyilag. Ám a Németországnak „alternatívát” kínáló pártban nincs egység. A szeptember 24-i alsóházi választás esélyt ad a liberálisoknak (FDP), hogy négy esztendőnyi kényszerszünet után ismét visszakerülhessenek a Bundestagba.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ