RSS Feed

Ki fog itt kézilabdázni?

Dalia László - 2017. 08. 10. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki fog itt kézilabdázni?

A magyar sportba hihetetlen összegek ömlenek, írhatnók azt is, hogy számolatlanul és gyakran eredménytelenül. Egyelőre nem is nagyon kell elszámolni, talán ha két szövetség elnöksége mondott le, mert nem jöttek az eredmények. Igaz, miután vezető politikusokat ültettek be az elnöki székek többségébe, ők hivatalból nem bukhatnak meg. Ugyanakkor a pénzek töredéke kerül az utánpótláshoz.

A TAO-t eredetileg azért találták ki, hogy a cégek adójuk egy részét a sportegyesületeknek adhassák, ahol az utánpótlásra költhetik. Persze, ez a duma már régóta megy, de valahogy sosem kerül oda a pénz. Miért vártuk hát, hogy ez most másképp lesz? Mégis ijesztő, hogy a 10 kiemelten támogatott sportág közé sorolt kézilabda utánpótlását a szülők pénzéből akarják eltartani. A Központi Sport- és Ifjúsági Sportegyesület (KSI) kézilabda szakosztálya ugyanis olyan szerződést írat alá a szülőkkel, amely kapásból 100 ezer forint befizetésére kötelezi őket, s aztán havi 13 ezer forint tagsági díjat is szednek, valamint a külföldi és a magyarországi tornákon való részvételi költség 50 százalékának megtérítésére is kötelezik őket. Ha nem látom a papírokat, nem hiszem el.

A KSI tehát edzésfelszerelésre és labdára beszed 23 ezer forintot, biztosításra 14 ezret és havi tagdíjra 13 ezret. Két vidéki 5-6 napos edzőtáborra 25-25 ezer forintot kell befizetni. Hogy aztán mi kerül ennyibe, ezt mindenkinek a fantáziájára bízom. S egyúttal aláíratják a szülőkkel, hogy a nemzetközi és  a magyarországi tornákon való részvételi költség felét is nekik kell állnia. Ha Gyomaendrődön 5 nap 25 ezer, akkor mennyit kóstálhat egy osztrák vagy prágai túra? 

A szülők többségének, bármennyire is szeretnék, ha a gyerek sportolna, nem telik arra, hogy évente több százezer forintot befizessenek a "KSI-Kézilabda Akadémia" kasszájába. Egyet tehetnek, hogy keresnek egy egyesületet, ahol nincsenek ilyen horribilis kiadások. Adódik a kérdés, hogy a KSI Akadémia vezetője tud-e számolni? És hová tűnnek a kézilabdára kiutalt milliárdok és hogy lesz így utánpótlása a magyar kézilabdának? Félek, sehogy. Amíg az élcsapatok tudnak fizetni, jönnek persze a svéd, dán, francia, horvát és spanyol légiósok. És mi lesz utána?

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ