RSS Feed

Wagner, túrabakancs, választások

Mogyorósi Géza - 2017. 08. 07. 7:55:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Wagner, túrabakancs, választások

A címben Európa legbefolyásosabb asszonyának nyári, koraőszi programját kívántam összegezni. A "Nürnbergi mesterdalnokok" már kipipálva. Bayreuthból Dél-Tirolba utazott férjével vakációzni a német kancellárnő.

Az amerikai, orosz, francia, kínai elnökökkel 2017-ben számos alkalommal randevúzó Angela Merkelre már igen ráfér a pihenés. A német kormányfő nyári lazulásának első állomása – a júliusi G-20-as, hamburgi csúcstalálkozó után – a festői Bajorország volt. Arany-bézs színű, kétrészes estélyi ruhájában, szmokingos professzor férjével érkezett az esős Bayreuthba a zenebarát politikusnő. Ott többek közt a svéd uralkodói pár társaságában élvezték Richard Wagner operáját. XVI. Károly Gusztáv, s az 1972-es müncheni olimpián megismert hitvese, Szilvia királyné otthonosan mozgnak az NSZK-ban.
A hagyományos nadrágkosztümről a muzsika kedvéért kabátkára, hosszú szoknyára átváltó Merkel asszony e hetekben lezserebben öltözködhet. A telente sífutó, nyaranta túrázó kancellárnő a hegyek, a természet szerelmese. Dél-Tirolban sokadszor vakációzik már ez EU legnépesebb tagállamának vezetője. Aktívan pihen  Angela – gyűjti az energiát a választási kampányra. Augusztus derekán startol a forró fázis. A jelenlegi nagykoalíciós partner, a szocdemek az SPD színeiben a Brüsszelből Berlinbe katapultált Martin Schulzot küldik a már-már reménytelen csatába. 
A kereszténydemokraták (CDU) vezére, az egy tucat esztendeje hatalomra került józan, megfontolt Merkel szeptember elején tévévitában méri össze erejét a balodali kancellárjelölttel.
Most augusztusban kevesen kételkednek abban, hogy a szeptember 24-i Bundestag voksviadal után nem lesz változás a Spree-parti kormány élén: maximum új párttal/pártokkal - liberálisokkal, zöldekkel? - lép frigyre a jó humorú, több nyelven beszélő Angela Merkel. Kritikusai már régen „teflon kancellárnőként” gúnyolják Németország irányítóját. Nos szerintem a bírálatok nem egyszerűen leperegnek róla. El is töpreng azon, ha ellenállásba ütközik. Legyen szó Washingtonról vagy Varsóról, Brüsszelről, avagy Budapestről. Az az asszony, aki túrabakancsban nyaral hosszú menetelésre készül! Nem kapkodva, pökhendin blöffölve, mint megannyi férfi „kollégája”.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ