RSS Feed

Last Minute

Mogyorósi Géza - 2017. 08. 03. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Last Minute

Tombol a szeszélyes közép-európai nyár! Az iskolai szünetben családosok, gyermektelenek, magányosok milliói az Adriánál keresnek felüdülést. Észak-Afrika partjai felől másféle "turisták" úsznak-fuldokolnak, hajóznak-süllyednek a Földközi-tengeren - évek óta.

Az idegenforgalom és labdarúgás világbajnokaival, a németekkel egy fedél alatt élve tapasztalom, hogy az elmúlt esztendőkben felértékelődött a belföldi turizmus. A polgárok közel harmada már nem külföldön tölti el fő vakációját, hanem az NSZK-ban. Még akkor is, ha többe kerül! A külhoni terrorveszély, valamint a jól kiépített germán sztráda és kemping hálózat egyaránt milliókat ösztönöz arra, hogy a „retro üdülés” mellett döntsenek. Miként az 50-es, 60-as években már egyszer hódított a sátrazás - most a holland és skandináv szomszédoktól ellesett - lakókocsizás-buszozás lett a divat a Keleti-tengertől Bajorországig. Ilyen 2-6 személyes guruló bungallókat már hónapokra előre kell bérelni – venni viszont komoly befektetés.

A spórolás hívei imádják a Last Minute akciókat! Ám az egy hetes, repülős, szállodás, teljes ellátásos törökországi utak 300-400 euróért sem nagyon fogynak. Recep Tayyip Erdoğan birodalmát főleg a tavalyi levert puccs - s az azt követő bebörtönzési hullám - óta kerülik el az idegenajkú vendégek. Sőt a hajdani vendégmunkások leszármazottai is kétszer meggondolják, hogy felkeressék-e a diktatúra felé tempósan araszoló őshazát. A boszporuszi nyaralás alternatíváját kínálják a földrengéses görög szigetek. Netán a horvát tengerpart és a Balaton. Utolsó pillanatban persze már nem könnyű igényeinknek - minőségben, szolgáltatásban, árban és időpontban - megfelelő helyet találni augusztusra. Ráadásul erdőtűzek pusztítanak Portugáliától Montenegróig!

Mivel a délnémet tartományokban szeptember derekáig tart a suli szünet, a nyári tervezgetés milliók számára átnyúlik a koraőszbe – legalábbis az EU legnépesebb tagállamában. Akik spontán spanyol, portugál vakációban bíztak – azok már méreg drágán is csak pokoli szerencsével lelnek szabad kapacítást víz közelben. A terrosújtotta Franciaország, a menekült áradattal viaskodó Itália turisztikai szakemberei sem sok jóval kecsegtetik az ágazatból élőket e hetekben. S pechesek az egyiptomi beutaztatók is. Éppen a júliusi, vörös-tengeri (két, törzsvendégnek számító, német turistanő életét kioltó, további négy külföldit megsebesítő) hurghadai merénylet előtt kezdet éledezni az ( „arab tavasz” óta a régióban pangó) idegenforgalom. És ezt megérzi Tunéziától Jordániág seregnyi – relatíve biztonságos, jutányos – más állam is pár órányi repülőútra Közép-Európától!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ