RSS Feed

Makai a Mária Maratonon

Pro-koord Productions - 2017. 08. 05. 13:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Makai a Mária Maratonon

Máriazelltől Csíksomlyóig tartott az idei Mária Maraton. Makai Viktória és férje az 1420 kilométeres távot, 30 nap alatt tette meg,napi átlag 48 km teljesítésével, de volt néhány 7 és 30 kilométeres nap is.

Váltóban vállaltuk a teljes távot, nem sportteljesítményt, hanem családi élményt szerettünk volna átélni –  mondja Makai Viktória. - Nagyszerű volt, hogy ez az edzettségi szintünknek is megfelelt. Nem mi kerestük ezt az eseményt, hanem az esemény keresett minket – de a legjobbkor. Az elmúlt három évben minden edzésemmel a 2017-es 24 órás világbajnokságra készültem. Tavaly „A” szintű eredménnyel, a legjobb magyar női kvalifikációval hívtak meg az áhított versenyre. 

Kollégám keresett meg, mint keresztény ultrafutót, hogy nincs e kedvem egyéniben elfutni 30 nap alatt Mariazelltől Csíksomlyóig. Egyéni nevező a Mária Maraton futózarándoklatra nem volt. Több napra vagy rövidebb szakaszra jelentkezők is csupán kb. 250-en a 30 nap alatt, különböző helyeken, és távokon. Úgy gondoltam, egy napot Laci fut, egyet pedig én, bár ő azt látta jobbnak, ha felezzük a napokat. A kezdeti lelkesedés persze mindkettőnket a teljes távok lefutására indított. Óriási volt az élmény! 

Gyönyörű, sosem látott tájakon, hegyek közt, kristálytiszta vizű patakok partján, legtöbbször csak 3-an (Laci a bringás kísérő, aki végig velünk tartott, és én) voltunk. Azzal viccelődtünk, hogy olyan itt, mint egy második nászút bringás kísérővel. Mivel Ausztriában a szintkülönbség is jelentős volt, észnél kellett lennünk, és mérsékelni a napi 50 kilométereket. Elkezdtünk váltózni – pl. egy 50 km-s napon Laci is 35 km-t futott, én is és ebből 20 km-t így tudtunk együtt futni. Tehát így teltek a napok. Annyi nap és annyi kilométer volt előttünk és mögöttünk, hogy sokszor azt sem tudtuk, hol vagyunk, és milyen nap van. 

Naponként gazdagodtunk életre szóló élményekkel. Csetényben idős néni kórus fogadott minket énekszóval és süteményekkel, Celldömölkön harangot húztak nekünk, Bátorligeten fociztunk a görög-katolikus gyülekezettel. Közösségben voltunk Ausztriában élő magyarokkal, és az itthoni elnéptelenedő falvak lakosaival, a Mátra-környéki hegyvidék szülte terepfutókkal. 

Köszönjük, hogy érdekes magánszemélyek mellett, közismert emberek is adták magukat az eseményhez és az élményünkhöz. Pl. Kovács KOKÓ István, Bérczes Edit Európa-és világbajnok, világcsúcstartó ultramaratoni futó, Lendvai Zoltán atya a „gördeszkás pap”, Maráz Zsuzsi 2016. év ultrafutója…

A futózarándoklat, mint műfaj tapasztalatom szerint hiánypótló. Sokan kezdik lelki gondozói szándékkal a kocogást, de a jelenlegi futórendezvények verseny keretek közé szorítják ezt az élményt. Az oka egyszerű: szervezett keretek közt futni ma, csak verseny keretek közt lehetséges. Lehet azt bárhogy megélni, de más motivációt és célkitűzést ad egy verseny, mint egy zarándoklat.

A számok tükrében: Laci 900 kilométert, azaz napi átlag 30 kilométert futott, én pedig 1141 kilométert, azaz napi átlag 38 kilométert teljesítettem ezen a különleges „küldetésen”.
Fotó: futo.blog.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ