RSS Feed

Az etikus hackerek már a képzés alatt elkelnek

Óbudai Egyetem - 2017. 08. 04. 13:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Akár két hét alatt etikus hacker lehet, aki elvégzi az Óbudai Egyetem intenzív kurzusát. Etikus hackereket 2013. óta képeznek az egyetem Neumann János Informatikai Karán az Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpontban. Az itt végzettek iránt óriási a kereslet, több cég már a tanfolyamon megkeresi a hallgatókat állásajánlatokkal.

Az etikus hacker fogalma az utóbbi hónapokban a különféle honlapokat ért támadások miatt került az érdeklődés középpontjába. Az Óbudai Egyetemen egy 40 órás kéthetes intenzív kurzuson képzik az etikus hackereket 2013. óta. „Hallgatóink gyakorlati példákon keresztül tanulnak meg minden támadási technikát, amellyel könnyedén tudnak teljes körűen tesztelni különböző típusú rendszereket, olyanokat is, amelyet pl. a BKK üzemeltet.  Képzésünkön a hallgatóink rögtön a legelső órán azt is megtanulják, hogy milyen feltételek és körülmények mellett tesztelhetnek a gyakorlatban, és hogy hol van az etikusság határa"– nyilatkozta a vizsgaközpont vezetője, Dr. Erdődi László, aki nemzetközi információ-biztonsági képesítésekkel (SSCP, CEH) rendelkező rendszerbiztonsági szakértő, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Szoftvertechnológiai intézetének adjunktusa.

Az etikus hackereknek nehezebb dolguk van és sokkal szélesebb körű tudással kell rendelkezniük, mint egy rosszindulatú hackernek. Egy-egy rendszer vizsgálatakor az összes sérülékenységet meg kell találniuk, ezért az oktatáson is a komplexitásra helyezik a hangsúlyt. Az Óbudai Egyetemen komoly kutatómunka folyik az információbiztonság területén, így a képzés anyaga is folyamatosan frissül az aktuális trendeknek megfelelően és nemzetközileg elfogadott tematikát tartalmaz, mint például aktuális webes támadások, mobilbiztonság, felhő alapú rendszerek biztonsága.

Az etikus hacker kurzuson bármely felsőoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező hallgató, vagy 3 éven belül diplomát szerzett jelentkező vehet részt.  A kurzus nemzetközileg is elismert Certified Ethical Hacker bizonyítványt ad.  Egyedül az ország felsőoktatási intézményei közül az Óbudai Egyetem Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpontja nemzetközi vizsgaközpontként is működik

Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre nagyobb az igény arra, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát etikus hackerek teszteljék.  Vannak kifejezetten etikus hackelléssel foglalkozó cégek, a pénzintézeteknek van saját sérülékenység vizsgáló csapata, de nagyon sok rendszerüzemeltető is jelentkezik az Óbudai Egyetem képzésére. A szoftverfejlesztők körében is népszerű a kurzus, de elvégezték már jogászok is, akik lépést szeretnének tartani szakmájukban az informatikai kihívásokkal.

A végzett etikus hackerek iránt óriási a kereslet: több cég már a tanfolyamon megkeresi a hallgatókat állásajánlatokkal.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ