RSS Feed

Albán szurkoló kért menedékjogot

mti - 2017. 08. 01. 17:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Albán szurkoló kért menedékjogot

Politikai menedékjogot kért Horvátországban Ismail Morina albán szurkoló, aki 2014-ben azzal zavarta meg a belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki labdarúgó-selejtezőt, hogy Nagy-Albániát ábrázoló zászló röptetett a pálya fölé egy drónnal - közölte az N1 regionális hírtelevízió.

A férfit szerb elfogatóparancs alapján fogták el Horvátországban, ám ő azonnal politikai menedékjogot kért, mert szerinte ha kiadnák Szerbiának, nem lenne tisztességes tárgyalása. A férfit júniusban fogták el, és egy dubrovniki bíróság a kiadatása mellett döntött, ám a gyanúsított ügyvédje a legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért. Az eljárás több hónapig is eltarthat. Az ügyvéd szerint Szerbia nemzetek közötti gyűlöletkeltéssel vádolja védencét, amiért akár nyolc évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. 
    Az albán labdarúgó-szövetség azt kérte a tiranai kormánytól, hogy lépjen közbe, és akadályozza meg Ismail Morina kiadatását. 
    A szerb-albán labdarúgó-mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe 2014. október 14-én, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amelyhez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka a Nagy-Albániát ábrázoló zászló volt. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta. 
    Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó továbbra is Szerbia déli tartománya.


Fotó: hu.despositphotos.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ