RSS Feed

Turul

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 31. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Turul

Júliusban e helyütt megénekeltem, hogy két új kinai lakója van a nemzetközi hírű Berliner Zoo-nak. Merészen a "histórikus ornitológia" vadvizeire is eleveztem, ha már (nyolcas hajóban) ezt a nedves sportot űztem a Fradiban lobogó hajú ifjúként. Nos egy olvasói levél rádöbbentett, hogy csak a fantáziám szárnyalhat - a turul nem!

Pandák a Spree-nél című minapi szösszenetem azzal kezdtem, hogy „Álmomban a magyar miniszterelnök két turullal ajándékozta meg a német kancellárnőt. Elbóbiskoltam a rádió mellett, s felébredvén hallom, hogy a hír majdnem igaz! Oké, nem Orbán Viktor osztogatott szárnyasokat, hanem Xi Jinping kínai államfő lepte meg e nyáron egy panda vegyespárossal a legendás Berliner Zoo-t.„ A bambuszt zabáló Jiao Qinget és Meng Menget beharangozó mackós soraimra pesti történész barátom, Iván fürgén reagált. Íme véleménye:

„A cikk érdekes és szórakoztató. Apróság, hogy a Kárpát-medencében nem él Turul - hacsak nem kívánjuk élőnek minősíteni azt a néhány ocsmány szörnyeteget, akik közül a legnagyobb Tatabányán látható, kisebbek a budai Várban (a Sikló felső végállomásánál), újabban valahol a XII. kerületben (hála Pokorny úrnak), no meg négyen a Szabadság-híd csúcspontjain (ezek legalább alulról nem látszanak olyan nagynak).Továbbá a Kárpát-medencén kívül sem él turul, merthogy igazában mesebeli óriásmadár, olyan rukh-féle. Meg lehet nézni a nagyszentmiklósi kincs két korsóján is, ahol nőket ragad fel a levegőbe, gyaníthatóan nem (vagy legalább is nem első körben) táplálékul, hanem nász célzatával, ahogyan Emesét is gyaníthatóan az eredeti történetben (amelyet csak Anonymus keresztény papi lelkiismerete stilizált álommá). Az egyik nő máris láthatóan várandós, merthogy a képi ábrázolás kénytelen sűríteni az eseményeket.

Voltak persze próbálkozások, hogy beazonosítsák a Turult valami külföldi, lehetőleg belső-ázsiai, nagyobb méretű ragadozó madárral. Nem sok sikerrel. Amúgy Anonymus magát a Turul szót nem is használja, nála egyszerűen "aquila" (=sas) az Emesét "mintegy" teherbe ejtő madár, az árpád-ház mitikus totemőse. Hogy ezt a magyarok Turulnak hívták, az csak hipotézis Kézai nyomán, aki szerint Árpád ősei, Attilától Géza fejedelemig, ilyen nevű madár képét viselték pajzsukon. A kétféle információt logikus volt összekapcsolni, de Benkő Loránd professzor nemrégen félreértésnek minősítette a kettő összekapcsolását. És akkor a mondott óriásmadarat nem is Turulnak hívnák...“

Kedves Olvasónknak köszönjük az érdekes „madártani” tájékoztatást!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ