RSS Feed

Lubics a Halálvölgyben

Csontos Tibor - 2017. 08. 04. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lubics a Halálvölgyben

Persze, hogy túlságosan is bulvárosra sikeredett a cím, de ami mögötte van, az már cseppet sem bulváros. Lubics Szilvia, az ultrafutók egyik világsztárja megint hallatott magáról. Ezúttal az egyik legkíméletlenebb futóversenyként jellemzett, az Egyesült Államokban rendezett Badwater 217 kilométeres távját teljesítette 36 óra és 9 perc alatt, olykor ötven fokos hőségben. A három gyermekes nagykanizsai fogorvosnő változatlanul keresi saját teljesítőképességének határait.

Lubics Szilvia világszám. Nevezték már a világ legszívósabb futónőjének, írtak róla A sziklaszilárd Lubics Szilvia címmel, mégis azt mondja, nincs benne semmi különös. Pedig hát dehogy nincs! Negyvenéves volt, amikor harmadszor is végigfutotta a görögországi Spartathlon ultramaraton Athén és Spárta közötti 245.3 kilométeres távját, melyen csupán nyolc férfi előzte meg, s azon a versenyen már harmadszor bizonyult a legjobb női versenyzőnek. Pedig, miként a MIX Magazin korábban róla készített riportjában elmondta, az első Spartathlon után megfogadta, soha többet nem megy oda vissza. Mondván, rémisztő dolgokat látott, az utolsó kilométereket már sokan torz testtartásban futották végig, mások összeestek, de végül felálltak. Arra is fel kell készülni, hogy futás közben ne aludjon el az ember, ez vele is megtörtént a 2011-es Spartathlonon, százötven kilométer után. Bebólintott, jó nagyot esett, de akkor sem adta fel. 

Szerinte az ultramaratonosok edzettek a szenvedésre, sokan mégsem értik, miért kínozzák magukat. Lubics Szilvia tökéletesen ismeri önmagát,tudja, hogy mentálisan és fizikailag is egyaránt terhelhető. Többször megtapasztalta, hogy huszonnégy órás futás után mennyire nincs jó állapotban, de hát az ultramaraton nem is az egészség népszerűsítéséről szól. - Minden ilyen verseny egy lerövidített élet - magyarázta nekünk akkor, hozzátéve, hogy az ultramaraton sok mindenre megtanítja az embert, ő például ezért sem ijed meg a hétköznapok nehézségeitől. 

A 2012-es Spartathlonon negyven fokos hőségben futott, de ez semmi nem volt ahhoz képest, amit egy hónapja a Badwater versenyen átélt és túlélt: lefutotta a Death Walley-n, azaz a Halálvölgyön át vezető és a Mount Whitney-ig tartó, 217 kilométert, miközben olyannyira perzselt a hőség, hogy kísérőjének olykor vízzel kellett hűtenie. Annak ellenére, hogy szaunában készült fel a forróságban való futásra. Fáradt volt, kétségbeesett, néha elsírta magát, három futócipő is elolvadt a lábán, de végigcsinálta. 

Kereshetjük persze az ilyenkor kötelezően említendő szókellékeket, úgy mint fanatizmus, küzdés,  akaraterő, célratörés, önmagának megfelelni és bizonyítani akarás és így tovább. Lubics Szilvia mindezeknek és még sok minden másnak, így egy hihetetlen és szinte valószerűtlen emberi teljesítménynek a csodálni való foglalata. És ne gondoljuk, hogy pont kerül a Lubics-sztori végére. Szeptemberben újra indul a Spartathlonon, és gyakran álmodik a Marathon des Sables-n való indulásról is. Ez utóbbi távja 250 kilométer. 
A Szaharában.  

Fotó: korkep.sk
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ