RSS Feed

Min röhög Berlin?

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 29. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Min röhög Berlin?

Megérkezett a viharos nyár a madárcsicsergéses legnépesebb közép-európai metropoliszba. Hűséges olvasóim már kitalálták, hogy ezúttal is a Spree-Havel-Odera csücsökbe csábítom a kacagni vágyókat. Kész röhej például, ha belegondolunk, hogy az öt éve át nem adott új berlini reptér több milliárd euróval lesz drágább a tervezettnél!

Csak a hülye anya vesz csecsemőkelengyét iskolába készülő gyermekének. S bizony nem egészen normális az a városvezetés sem, mely 2012 nyara óta halogatja a már most szűk kapacítású új, schönefeldi légikikötő megnyitását. A német precizításra, pontosságra nagy eskűt tevő külföldiek is még sokáig a remek tegeli reptéren landolnak Berlin nyugati felében. Avagy a keleti városrészben DDR-es bájjal csábító, régi bázison. Annak szomszédságában kezdődött a 21. század egyik legjelentősebb germán közlekedési projektjének kálváriája.

Hiszen homokszemcsék kerültek a gépezetbe. S miután sikerült tempósan lehúzni 2008-ban a rolót West-Berlin népszerű, tempelhofi repterén – ezt a sorsot szánva Flughafen Tegelnek is – elmaradt a vadiúj schönefeldi légikikötő átadása. A pár ezer technikai, biztonsági hiba kiküszöbölése folyamatosan tart. Fejek és könnyek hullanak, de az sem biztos, hogy a hajdani nyugat-berlini főpolgármester és egykori bonni kancellár nevét viselő Airport Willy Brandt (BER) 2018-tól már fogadhat utasokat! A 3,6 milliós metropoliszba idén is mintegy 30 millió repülővel érkező vendéget várnak, miközban a majdani BER kapacítása jó, ha 25-27 milliós.

Tragikomikus a 275 esztendős Staatsoper rekonstrukciójának elhúzódása is. De ott „csak” ezer napos a csúszás. Eddig. Október 3-án, a német nemzeti ünnepen pár órára szélesre tárja majd a publikum előtt kapuját az Unter den Linden-i Állami Operaház, hogy aztán karácsonyig megint bezárják. Nyitva vannak viszont a Múzeumsziget nemzetközi hírű gyűjteményei is. Igaz az Angela Merkel kancellárnő – éjjel-nappal örzött – műemléki házának szomszédságában tolvajok jártak a tavasszal. A Bode Museum vitrinjéből egy mázsás érmet csentek el a dörzsölt, izmos zsiványok. Az arany numizmatikai különlegesség értékét 3,7 millió euróra becsülik a szakértők. (Júliusban őrizetbe vettek néhány arab gyanusítottat, ám félő, hogy a kincs már régen „elolvadt”.) Különösen ciki, hogy a 100 kilós tantusz csupán kölcsönben volt Berlinben Kanadából. Persze mi ez az összeg az öt esztendeje át nem adott új reptér, s az évek óta néma Staatsoper gigantikus veszteségéhez képest? 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ