RSS Feed

A lincselés elhalasztva

Regös István - 2017. 07. 27. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A lincselés elhalasztva

Láttak már lincselést? Szerencsére itt, Európa-szerte már régen kiment a „divatból”, amikor felbőszült embercsordák valakire vagy valakikre rátörnek és ütik, verik, rúgják, amíg bele nem hal vagy bele nem halnak. Amerikában, ott is Délen, gyakori volt a lincselés. Az agyonrúgást és agyonverést ott még lángoló kereszttel is emlékezetesebbé tették, a rabszolgákat pedig olykor forró szurokba és tollba hempergették.

Ha nem égették meg, még szerencsésnek is mondhatta magát. Emlékszünk a durva, iszonyatos pogromokra, amikor őrjöngő nácik egész népcsoportokat lincseltek meg, elég volt valakire rámutatni és ráordítani: „Öld meg a zsidót!” Ijesztő képeket őriz az ember memóriája, filmkockák peregnek, amikor a Köztársaság téren 1956 októberében lábuknál fogva fára akasztottak embereket. A tömeg, köztük nők, a meglincselt ember szívét is kivágták, az egyik fő lincselő nő leköpte a holttestet. Leírni is iszonyú, de ilyen a lincselés. 

Mit mondott volna, ha hagyják beszélni?

Szerencsére még nem tartunk itt! Szerencsére még meg lehet úszni! Néhány napja beszámolót láttam a magyar televíziókban a tusványosi eseményekről, köztük azt, amikor miniszterelnökünk, Orbán Viktor beszélt a jelenről és a jövőről. A szép számmal összegyűlt tömeg fehér és zöld szalmakalapokban figyelmesen hallgatta a magyar kormányfőt, de Erdélyben sem ért egyet mindenki a hivatalos politikával. Egyszer csak sípszó hallatszott, egy huszonéves nő tiltakozott, vagy csak szeretett volna tiltakozni a szónok kijelentései ellen. Most már nem fogjuk megtudni, mit akart mondani, miért is sípolt, mert úgy támadtak rá, mint a rabszolgákra Délen. A hölgy fiatal, karcsú, ápolt volt, frissen mosott, hosszú haja lebbent a szélben. Volt olyan férfi, aki elkapta, hátulról hajánál fogva a földre rántotta és már ugrottak volna neki, hogy akár összerugdossák, mert másként gondolkodott, mint ők. Ha ők egyáltalán gondolkodtak. Sipító öregasszony sziszegte gyűlölettel: „Te rohadt migráns, fehérnép!” ízes, erdélyi kiejtéssel. Olyan szinten épül be a tudatba a gyűlölet, hogy aki gyűlöl, az észre sem veszi már. A szerencsétlen fiatalasszonyt húzták-vonták a földön, mígnem felbukkant egy biztonsági őr, és most azt hisszük, hogy elkapta az őt megtámadó férfit, de nem, a nőt kapta el. Hátracsavarta a kezét, felrángatta a földről és kivezette a térről.


Csak nézték, ahogy a földre zuhan

A szerencsétlen nő segítségért kiáltott, de hát épp a segítség, a biztonsági őr cibálta kifelé. A miniszterelnök beszélt a tőle megszokott biztonsággal, remélhetőleg semmit sem vett észre. Mert ha látta volna, remélem, személyesen lép közbe az ellene tüntető hölgy érdekében. Vajon miért nem tűnt fel senkinek, hogy mindazokat igazoltassák, vagy büntessék meg, akik rátámadtak egy emberre, akinek a „bűne” mindössze annyi volt, hogy tiltakozott. Elmondta volna saját véleményét, de a földre került, és ott már ritkán tudunk beszélni. Mindez Erdélyben történt, ahol a katolikus egyház szent zarándokhelye is van, és ahol rengeteg magyar él. Ijesztő!


Nem kérünk ilyen védelemből!

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője azt mondta, azért vitték el a nőt (hogy hátracsavart kézzel ezt nem említette), hogy védőőrizetbe vegyék, vagyis megóvják a további atrocitástól. Ezek szerint még jót is tettek vele. Ez körülbelül úgy néz ki, mintha az utcán rátámadnak egy emberre és a rendőrök nem a támadókat veszik őrizetbe, hanem a sértettet. Ismerjük ám ezt a védőőrizetet, több diktatúra szívesen alkalmazta és alkalmazza. Vagyis, sokan azért kerültek lágerbe vagy börtönbe, hogy megóvják biztonságukat. A biztonságukat pedig szerintük úgy kellene megóvni, hogy nem engedjük elharapózni a terrort, sem a magán, sem a hivatalos szférákban. Azért arra kíváncsi lennék egyszer, hogy ha valahol, mondjuk Békés megyében, Románia hivatalos kormánypártja vagy a román miniszterelnök tartana rendszeresen tömeggyűlést, ahol kifejtené politikai állásfoglalásait, mit szólnának ehhez a hatóságaink és a magyar tömegek?


Állítsátok meg az erőszakot!

Talán Erdélyben is látták ezt az interjút, Kósa Lajos ugyanis egy szót sem szólt a földre vitt, életveszélyesen megfenyegetett, hosszú hajú lány érdekében. Egy percig sem sajnálta, nem mondta, hogy ez megengedhetetlen, hogy elborzasztotta a látvány, hogy eszébe jutott az operatőr nő, aki menekültekbe rugdosott, hogy a migránsozás veszélyes méreg. És íme, az eredmény: egy erdélyi sziszegi, ordítja egy erdélyire, hogy te rohadt migráns! Ilyenkor érezzük, milyen életveszélyes a kimondott szó, mert tudjuk, először a szó, aztán a tett. De, hogy valamilyen happy end is legyen, a lincselés elmaradt. 

Friss hír: valamennyire azért finomodott a kép! Szijjártó Péter külügyminiszter felháborodásának adott hangot, tűrhetetlennek minősítette azt az atrocitást, amit Tusványoson, egy konzulátusi fotós megbízatásokkal rendelkező férfi tett. Egyben bejelentette, hogy több megbízatást ez az ember nem kap a külügyminisztérium támogatásával. Ez elvárható volt külügyminiszterünktől és javítja hazánk megítélését. 

Kép: index.hu

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ