RSS Feed

Monsieur Mozart

Csontos Tibor - 2017. 07. 25. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Monsieur Mozart

Monsieur Mozart. Így nevezte el Roby Lakatost egy belga ékszerész milliárdos, aki abba a brüsszeli étterembe járt vacsorázni, ahol a Roby Lakatos hegedűművész játszik. Volt, aki Paganinihez hasonlította a szenvedélyes jazz improvizatőrt, aki augusztus hatodikán egyetlen napon kétszer is fellép Budapesten. Ő az, akit olyan örömök értek, hogy azokban a pillanatokban legszívesebben beleharapott volna a hegedűjébe.

Midőn Yehudi Menuhin elment ama brüsszeli étterembe, ahol Roby Lakatos rendszeresen játszott, nagyon zavarta, hogy miközben szólt a hegedűszó, a vacsoraközönség csörgette a tányérokat, a poharakat, s azt a bizonyos éttermi alapzajt produkálta, felállt az asztalánál, csendre intette a vendégeket és szót kért. Bemutatkozott és közölte, hogy teljes nyugalomban szeretné meghallgatni azt a színpadon álló fantasztikus muzsikust.Itt, a Grande Ile-ben hallotta először játszani őt Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész, aki ezután New York-ban szervezett neki három koncertet és akinek köszönhetően lemezt is készíthetett. Roby Lakatos egyszerűen a klasszikus zenei világ keresztapjának nevezte, hiszen akit ő felkarolt, annak egyenes út vezetett a sikerhez. 

Roby Lakatos sikerének egyik titka, hogy koncertszerűen játszotta az éttermi és kávéházi cigányzenét, kitalálta, miként lehet ezt a muzsikát színpadra vinni zongora, gitár, cimbalom, bőgő, hegedű társaságában. Játszott Django Reinhardt-zenét, amit az Egyesült Államokban európai jazzként tartanak számon, ezt keverte balkáni, orosz romazenével, feljátszotta a Schindler listája című film zenéjét is, amire Ennio Morricone mester is csettintett. Roby Lakatos augusztus 6-án a La Passion című nagylemezének dalait adja elő a budapesti Mariott Hotel báltermében, ahol újfent megbizonyosodhatunk rendkívüli tehetségéről és kivételes előadói tehetségéről. Miközben talán számolhatunk is, ha a Los Angeles Time című lapban olvasottakra gondolunk. A lap munkatársa ugyanis azt írta róla, hogy ha az alapján fizetnék őt, hány hangot szólaltat meg egy előadás alatt, ő lenne a világ leggazdagabb zenésze.

Roby Lakatos az álmok megvalósításának is példája. Már tíz éves korában arról álmodozott, hogy egyszer külföldön játszik majd. Tizennégy évesen alapította első együttesét, egy Vár-beli étteremben zenéltek, de brahiból elindultak a Ki Mit Tud?-on  - jazzegyüttesként. A zsűriben ott ült Petrovics Emil, aki azt tanácsolta nekik, jöjjenek vissza egy év múlva, kicsit felkészültebben. Ezután az édesapja, Lakatos Antal zenekarában lépett fel Münchenben, ahol eldöntötte, hogy világjáró zenész lesz belőle. Olyannyira teljesült, amit elképzelt, hogy bejárta a világot, együtt zenélhetett a jazz és a klasszikus zene világsztárjaival. 

Mindeközben újabb álmok rabja lett. Kitalálta a fúziós cigányzenét, ami például annyira tetszett az említett brüsszeli étteremben az egyik vendégének, hogy aláírt egy bianco csekket és azt mondta  Roby Lakatosnak, írjon rá akkora összeget, amilyet csak akar. Ők ráírtak húszezer belga frankot és attól kezdve valahányszor ott járt hetente egyszer, mindig ekkora összegről szóló csekket adott a zenekarnak. Egy régiségkereskedő-ékszerész is törzsvendég volt az étteremben, de egyik alkalommal csak a személyi asszisztensét küldte maga helyett, aki letette a cimbalomra a szokásos tizenötezer frankot.


Roby Lakatos zeneember. A zene az élete, s amikor halljuk, a mi életünk is zene lesz. 


Fotó: avanticlassic
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ