RSS Feed

Hamburg – csata után

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 24. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hamburg – csata után

Noha a világ vezető politikusai már hazautaztak Németország második legnagyobb városából, a G20-as csúcstalálkozó elmúltával sem mindig könnyű közlekedni az Elba-metropoliszban. De azért jól megy az autókereskedőknek! Rengeteg négykerekűt gyújtott fel a békés tüntetők közé vegyült csőcselék.

Angela Merkel szülővárosában lassan helyre áll a rend! A betört kirakatok, lángba borított járművek és utcai káosz képei bejárták a világot. Gondolom e nyáron különösen jól megy az üvegeseknek, a karosszérialakatosoknak és az autókereskedőknek Észak-Németországban. S az orvosoknak, patikusoknak is akad bőven dolguk, hiszen demonstrálók, randalírozók és egyeruhások százai sebesültek meg a már-már polgárháborús viszonyokra emlékeztető brutális csatákban. Húsz ezer rendőr volt szolgálatban – mennyi kellet volna?

Szimpatikus, hogy noha koraősszel Bundestag választások lesznek az EU legnépesebb tagállamában, a kereszténydemokrata (CDU) kancellárnő nem állt be azok sorába, akik a szocdem (SPD) hamburgi polgármester, Olaf Scholz menesztését követelték a véres, verekedős, gyújtogatós, fosztogatós (nagyon) hosszú júliusi hétvége után. Kampány azért lesz a vokscsata előtt, de addig is a romeltakarítás a lényeg. S abból az 1,7 milliós metropolisz polgárai alaposan kivették részüket a nemzetközi delegációk és bandák elvonultával. Seprűvel, lapáttal, szemeteszsákkal. Civil kurázsival!

Merkel vendégei – Trump, Putyin, Macron és a többiek – két tárgyalás között azért a Hanza-city kultúrájából is ízelítőt kaptak. A frissen átadott Elbphilharmonie lélegzetelállítóan gyönyörű épületében. Bent Beethoven, kint barikád. A koncertről „lekésett” Erdogan. A 190 esztendeje elhunyt komponista-zongorista a török elnöknél süket fülekre talált. Örvendtek viszont azok a szerencsés – kisorsolt – rendőrök, akiket a városvezetés és a szövetségi belügyminiszter pár nappal később  a hangversenyteremben „zenei engesztelésben” részesített.

A Hanza-város (és az áldozatok, tettesek) sebei gyógyulóban. Tényleg csoda, hogy senki nem halt meg a G20-as csúcs izgalmas, sokat fotózott napjai alatt! Angela Merkel – aki most ünnepelte 63. születésnapját – megérdemelt szabadságát tölti, miként németek tízmilliói is e hetekben. Békés(ebb) nyarat kívánok mindenkinek!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ