RSS Feed

CSOK és bulibáró

Csontos Tibor - 2017. 07. 23. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

CSOK és bulibáró

Mit mondjak, cseppet sem lepődtem meg azon, hogy a CSOk lett az év szava. Ki ne tudná: a Családi Otthonteremtési Kedvezményt jelentő mozaikszóról van szó, amely a politikai kommunikációban kétségtelenül az év szavának bizonyult, de hogy valóban ez lenne a 2016-os esztendő szava, élni kell bizonyos gyanúperrel. És nem azért, mert emlékezetem szerint eleddig soha nem tiszteltek meg Az év szava címkével mozaikszót. De legalább Kis Grófo leleménye, a bulibáró versenyben volt.

Azt mondja a szókincskutató, hogy azért esett a CSOK-ra Az év szava programban részt vevő szakemberek választása, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek. "A mozaikszó által képviselt tartalom pedig jó lehetőséget kínál a fiatal családok számára, amely meglátásuk szerint a demográfiára is jótékony hatással lehet majd" - magyarázta tovább a szókincskutató. Kétségtelen, hogy a mozaikszó által képviselt tartalom jó lehetőséget kínál a fiatal pároknak és hozzájárulhat a gyermeknemzési kedv felélesztéséhez, ami nyilván a népesedés növekedésének előfeltétele. 

De hát ez mégiscsak politikai szempontú indoklása a CSOK sztárolásának. A gond azzal van, hogy ez a mozaikszó legfeljebb Az év politikai szava lehetett volna. A tendencia már tavalyelőtt is érzékelhető volt, amikor Az év szava versenyben a kerítés szót hirdették ki győztesnek. Az indoklásban akkor az szerepelt, hogy " A gazdasági bevándorlókat, az álcázott terroristákat és a nyerészkedőket terelő kerítés szó írta le legmegfelelőbben a 2015-ös év viszonyait". Nyilván ez is egy szempont a szóminősítésnél, de legyen akkor egy politikai kategória is. A CSOK egyébként a brexit és a kvóta szavakat előzte meg. 

Már meglévő kategória Az év ifjúsági szava is, amelyben az idén a filterbuborék győzött. A kifejezés az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Szellemes és eredeti, ilyenre vártunk a fenti kategóriában is. Az ifjúsági szavak között versenyben volt az óratemető, mellyel a feleslegesen sok időt felemésztő tevékenységeket jellemzik, de sok szavazatot kapott Kenderesi Tamás riói bronzérmes úszónk is, aki s sajtbu-reszt dobta be a köztudatba. 2015-ben ezt a kategóriát a mekizik nyerte, 2014-ben a szelfi.

Megint csak megmagyarázhatatlan módon Az év költői szava a "tetthazafi" és a "szájhazafi" lett, amely Széchenyi István egyik művében olvasható. A két kifejezés közötti különbség egyértelmű. 2015-ben a kategóriagyőztes a mifántológia lett, mellyel a Mi fán terem? című szólástörténeti könyv íróját, O. Nagy Gábort idézték meg. 2014-ben  Radnóti "messzeringó gyerekkor" kifejezése nyert ebben a kategóriában.

Az év szava mellett talán Az év antiszavát várják a legjobban a téma iránt érdeklődők. 2015-ben a mamahotel és a papabank nyert, 2016-ban a párváltás kifejezés, ami a komoly kapcsolatok nélküli párkapcsolatot jelenti. Mi tagadás, ezt is meghagyhatták volna a Család évére. Ugyanitt 2016-ban versenyben volt Kis Grófo egyik dalának címe, a Bulibáró is. A mulatós zene sztárját azért jobban megismerjük a járásáról és a csípőjének a mozgásáról. 
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ