RSS Feed

Hitler mázlija

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 18. 8:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hitler mázlija

Gondolom egyetértünk abban, hogy szerencsés gazfickó volt az Osztrák-Magyar Monarchiában született Adolf Hitler. Frissen kapott német állampolgársággal - érettségi nélkül - lehetett 1933-tól Berlinben kancellár, majd államfő. Ráadásul az amerikai Time magazin '38-ban a náci vezért választotta az év emberének. Sőt tucatnyi merényletet is megúszott a Führer: a leghíresebbet 1944 nyarán.

Nem titok hogy a Time teamje a díjjal azt a hölgyet, vagy urat jutalmazza, aki abban az esztendőben a legnagyobb hatást - legyen az jó vagy rossz - gyakorolta a világra és a hírekre. De még így is, mennyire irigykedhetett a véreskezű, moszkvai diktátor berlini kollégájára. Mert J. Sztálin elvtárs csupán egy esztendővel a Führer után, 1939-ben érdemelte ki a tengerentúli magazin (pozitív?) elismerését. Nem voltak válogatósak az újságírók! A következő Man of the Year voksoláson a londoni antifasiszta-antikommunista W. Churchill lett a befutó. 1941-ben hazahúzott a szívük, s az igen beteg washingtoni elnökre, F. D. Rooseveltre szavazott a szerkesztőség. 
Sztálingrád kackiás bajszú névadója 1942-ben duplázott. Ismét belopta magát a Time szívébe a szovjet emberek kedves vezetője. Aztán sokáig csupa amerikai lett a hírmagazin sztárja: elnökök, tábornokok, politikusok. S ha rosszul is állt a német seregek szénája a frontokon, 1944-ben sokadszorra is mázlija volt a mind roggyantabb, doppingolt náci vezérnek. Július 20-án túlélt egy véres merényletet. A hajdani akció kapcsán szerintem érdemes felidézni - a most nyáron elhunyt - egykori bonni kormányfő réges-régi szavait. Helmut Kohl szövetségi kancellár a diktátor elleni támadás 50. évfordulója alkalmából Berlinben megrendezett központi megemlékezésen kijelentette: „Aki ma Németországban megvédi a demokratikus szabadságot, nem kerülhet holnap olyan helyzetbe, hogy ellenállóvá kelljen válnia:” A történelmet kiválóan ismerő Kohl méltatta gróf Stauffenberg és tiszttársai bátorságát. Ők '44-ben életükkel fizettek a hitleri gépezet irányítója elleni – sikertelen – detonációs akciójukért. A kivégzettek családtagjainak jelenlétében az NSZK hajdani kormányfője maroknyinak, de annál elszántabbnak nevezte a Führerrel szembefordulók csoportját.
Rita Süssmuth, a Bundestag elnök asszonya anno Lengyelországban első németként koszorúzta meg hivatali kollégája társaságában a merényletkísérlet helyszínén, az úgynevezett „Wolfschanze”-bunkernál az ellenállók emlékművét. A konzervatív politikusnő akkori beszéde 2017 derekán is megszívlelendő! Hiszen szót emelt az antifasiszta akciókban részt vett kommunisták „osztatlan elismerése” mellett. Vagyis azért, hogy Németország – az NDK antidemokratizmusa miatt – ne feledkezzen meg a balodali csoportok bátor magatartásáról. A 21. században a történészek úgy három tucat olyan merényletről tudnak, melynek célja, Adolf Hitler (1889-1945) likvidálása volt. A leghíresebb, 1944. július 20-i kísérlet mára sem felejtődött el. Politikusok és „civilek” rendszeresen megkoszorúzzák a hajdani Plötzensee-i börtön emlékhelyét. 73 évvel ezelőtt a rommá bombázott Berlinben ott végezték ki a Hitler elleni merénylet több résztvevőjét. '45 tavaszán a Führer öngyilkos lett, s hamarosan beköszöntött a béke Európában!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ