RSS Feed

Ifjúságom irodalma

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 15. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  Ifjúságom irodalma

Félévszázada annak, hogy Pesten beiskoláztak. A Szemere utcai suliban aztán Magdi néni megtanított írni, olvasni. Mindkét "kulturális tevékenység" így 2017-ben is fontos számomra. Anno többek közt Mark Twain, Verne Gyuszi bá' és az éppen 105 esztendeje elhunyt May Karesz voltak a kedvenceim.

                                 
 Szombat volt, amikor Péntek így szólt Timur és csapatához: "Einstand! A golyóitokat és a gittet, nemecsek ernővel együtt lefoglalom, s amíg Vadölő testvérem meg nem érkezik, a lakatlanszigetet tilos elhagynotok. Ez Robinson parancsa."

Ács Feriék csüggedten kóboroltak a fűvész-kertszerű szigetecskén, hirtelen az egyik bokorból zokogás tört fel. Becserkészték a növényt, melynek árnyékában egy fiúcska sírdogált. Mint megtudták Twist Oliver (anyja neve: Twist Again), az imént beszélt az utolsó mohikánnal, aki fél rágógumijáért neki ígérte az inkák örökségét. Most azon pityergett, hogy hófehér rágójának másik a fele a földre pottyant. "Ezen könnyen segíthetünk!" - mondta Tom Sawyer, az új fiú, aki csak az imént szabadult kisbarátnője, Becky forró öleléséből. Tom farzsebéből egy döglött patkány, egy gombolyag spárga és egy sörnyitó társaságában előkerült csipetnyi gitt is. Mosolyogva nyújtotta Oliver felé, majd, hogy még jobb kedvre derítse, elmesélt néhányat Huckleberry Finn kalandjaiból.

Elérkezett a vacsoraidő. Péntek a bennszülött sokáig nézelődött a tisztáson egybegyűltek között, majd úgy döntött, hogy aznap a tizenöt éves kapitányt fogja elfogyasztani. "Minden áldott este ez az idegesítő kannibál. Nem elég, hogy tegnap megzabálta a fél lovamat, ma ezt a kölyköt…"- sóhajtott Old Firehand, kinek már égett a tenyere, hogy egy nagy frászt lekenjen Pénteknek. Ekkor lépett a tisztásra Robinson, rögtön megtiltva bennszülött társának, hogy a pubertáskorú, pattanásos srác másik karját is leegye. "Ejnye-ejnye - dorgálta a szakállas férfi - még mit gondolnak Grant kapitány gyermekei az itteni érkezési szokásokról! Hányszor mondtam, hogy ne a gyerekek előtt!"

Ebben a pillanatban hatalmas üvöltés hallatszott a part felől. Először csak egy fejdísz, majd a rézbőrű Winnetou egész alakja feltűnt, vállán a híres ezüst-puskával. Erősen vérzett. Kezében törött boton, tépett fehér zászló. "A fasiszta fenevadak megölték Kismedvét!" - suttogta az indián, majd ájultan rogyott, az ugyancsak sok nullás vért vesztett tizenöt éves kapitány mellé.

Robinson komoran vonta össze Péntek bozontos szemöldökét, s így szólt: "A sebesülteket vigyétek Tamás bátya kunyhójába. Öten menjetek a Tüskevárba, ketten pedig tüntessétek el Winnetou nyomait, melyek a tisztás felé vezetnek!"

Ekkor, alig néhány száz yardnyira a partoktól periszkóp emelkedett ki a nyugodt habokból. Később az egész sárga tengeralattjáró láthatóvá vált. Robinson öreg szeméhez emelte távcsövét és a NEMO feliratot betűzte ki a jármű oldalán. "Ez Németország nevének a rövidítése - jelentette ki határozottan a hajótörött. Megvédjük lakatlanszigetünket! Támadás 6:25-kor!"

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ