RSS Feed

Nem csak szexuális úton terjed a HPV

M. A. - 2017. 07. 14. 12:22:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nem csak szexuális úton terjed a HPV

Már 100 éve ismert a szexuális magatartás és a méhnyakrák közötti kapcsolat, de csak kevesen tudják, hogy a HPV elleni védőoltással nem csak ez a daganattípus, hanem számos más komoly betegség is megelőzhető - a vakcinát pedig nem csak nőknek, a férfiaknak is ajánlott beadni.

A felfedezés, hogy a méhnyakrákot a HPV vírus okozza, 2008-ban orvosi Nobel-díjat ért, de azóta már azt is tudjuk, hogy más komoly betegségek háttérben is ez a kórokozó áll, és a betegség nem csak a nőket érinti. A rosszindulatú elváltozások célpontjai lehetnek: a pénisz, szeméremtest, hüvely, szájüreg és a gége is, gyakran szemölcsök is kialakulhatnak.

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő megbetegedés, de nem csak így válhatunk az áldozatává. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosától megtudtuk, hogy a vírus által előidézett, hosszú időn keresztül fennálló fertőzés vezethet a sejtek rosszindulatú elváltozásához, ami olykor évekbe, vagy akár évtizedekbe is telhet. Egyszerre akár több törzzsel is fertőződhetünk, a szervezet pedig képes lehet ezzel megbirkózni külső segítség nélkül is - igazi veszélyt a magas patogenitású törzsek jelenthetik.  Nem csak a nők érintettek, és nem csak ők vannak veszélyben, a férfiak, fiúk vakcinációja is fontos lenne.

Lehetséges oltási sémák: A vakcináció bármely életkorban védelmet jelent, de a szexuális élet megkezdése előtt a legoptimálisabb erre gondolni. A rendszeres nőgyógyászati szűrés a vakcinációt követően is javasolt, a védettség pedig három oltással alakítható ki, melyek fél év alatt kerülnek beadásra. Fiatalabb korban elegendő lehet két oltás is, olyan jó eredménnyel zárultak az utánkövetéses vizsgálatok. Az oltóanyag nem okozhat rákot, hiszen nem tartalmaz örökítő anyagot, nem képes a sejtet átprogramozni.


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ