RSS Feed

Csoportkép

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 12. 8:00:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Csoportkép

Félévszázaddal azután, hogy elhunyt Konrad Adenauer az első bonni kormányfő, júliusban utolsó útjára kísérték nagy "tanítványát" Helmut Kohlt is. A Németország, sőt Európa újraegyesítőjeként méltatott konzervatív politikus - hazánk barátja - 87 esztendős volt.

Látva a több stációs - eu-s, nemzeti, családi/baráti - búcsúztatás képeit a német tévé seregnyi csatornáján, az jutott eszembe, hogy az NSZK-t 1982 és 1998 között irányító szövetségi kancellár megosztó személyisége 2017 júliusában azért "tarka" tisztelő-emlékező csapatot tudott összehozni a kontinens szívében. A teljesség igénye nélkül: ott volt a {strassburgi parlamenti, illetve a speyeri egyházi} ceremónián, sőt fel is szólalt Juncker az Európai Unió luxemburgi fenegyereke, aki nem is oly' rég "Helló diktátor!"-ral köszöntötte a magyar miniszterelnököt Brüsszelben. Kicsit hátrébb Orbánt is mutatták a kamerák. Helmut Kohl mindkét férfit barátai közé sorolta, ami nem mondható el a Kreml küldöttjéről, Medvegyevről. 


Az orosz-német történelmi kapcsolatokat és az elhunyt bonni kancellár érdemeit méltató moszkvai kormányfőnél meghatóbb, könnyes beszédet tartott Bill Clinton volt amerikai elnök. Szívet- (majd Angela Merkel kezét) szorongató búcsúszavai legalább annyira felkavarók voltak, mint az ifjú, párizsi Macron - részben németül elmondott - gondolatai. (A gyásznép soraiban felfedeztem a korábbi francia államfőt, Sarkozyt, valamint a bóbiskoló Berlusconit Itáliából, s a régi, spanyol királyi párt is...)


Miként a Nyugat-Németországot romjaiból felépítő, félévszázada eltávozott Konrad Adenauer "tanítványaként" tartották számon Kohlt, úgy a berlini kabinetet egytucat esztendeje irányító Merkelt, mint a rekordidejű - e nyáron meghalt - kereszténydemokrata politikus "nevelt lányát" emlegetik. Aki bár az új évezred küszöbén fellázadt és eltávolodott CDU-s "atyjától,“ de annak hálával tartozik. A kancellárnő egyetlen német búcsúzóként megköszönte Kohlnak, hogy ő, miként népe is esélyt kapott anno. Ez a sansz tette lehetővé a vasfüggöny leomlását, az NDK beolvadását az NSZK-ba, a náci rezsim 1945-ös kapitulációját követő európai megosztottság megszünését.


Hm. S itt álljunk meg egy szóra! Sokan vélik úgy Brüsszeltől Berlinig, hogy 72 évnyi béke után, most ismét repedések mutatkoznak Európa térképén. Lehet! De az, hogy a luxemburgi Juncker, a lengyel Tusk az EU színeiben, Merkel és kihívója, a kancellárjelőlt Schulz Németország képviseletében, Macron az új francia köztársasági elnök és még megannyi, Orbán Viktor illiberális politikáját folyamatosan bíráló rangos személyiség Helmut Kohl koporsójánál közösen gyászolt, reményt ad arra - naiv vagyok? - hogy bizonyos alapértékekben egyet tudunk, egyet kell (!) értenünk Európában. Természetesen csak, ha el akarjuk kerülni az újabb (ultranacionalista, klíma, migráns és egyéb) katasztrófákat. A júliusi, hamburgi G20-as csúcstalálkozón – többek közt az orosz és az amerikai elnökök résztvételével – újabb csoportképek születtek. Ám arról a nemzetközi találkozóról, talán majd egy másik jegyzetben töprengek

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ