RSS Feed

Banderas kapja a Spanyol Nemzeti Filmdíjat

mti - 2017. 07. 11. 17:32:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Banderas kapja a Spanyol Nemzeti Filmdíjat

Antonio Banderas kapja ebben az évben a Spanyol Nemzeti Filmdíjat.A díjról döntő filmes és színpadi művészetek intézetének (ICAA) indoklása szerint elismerésre méltó a művész hazai és nemzetközi filmes karrierje, amellyel utat nyitott sok spanyol színésznek és színésznőnek, továbbá kitartó elkötelezettsége a filmművészet mellett színészként, rendezőként és producerként egyaránt.

    A málagai születésű Antonio Banderas, aki idén lesz 57 éves, az első spanyol sztár, aki Hollywoodban is irigylésre méltó karriert futott be, eddig több mint 90 filmben működött közre.
    Spanyolországban neve a nyolcvanas években egybeforrt az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar nevével, aki felfedezte az akkor még kezdő színpadi színészt.
    Először 1982-ben dolgoztak együtt A szenvedélyek labirintusa című vígjátékban, amelyet a Matador, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás 
szélén, valamint a Kötözz meg és ölelj! követett.
    Az Almodóvar-filmek külföldi sikerei hozták meg Antonio Banderas számára a nemzetközi lehetőségeket, 1992-ben megkapta első amerikai szerepét A mambó királyai című alkotásban, egy évre rá pedig a Philadelphia című filmben alakította Tom Hanks partnerét.
    Antonio Banderast háromszor jelölték Golden Globe-díjra, ötször a legfontosabb spanyol filmes elismerésnek számító Goya-díjra, utóbbit 2015-ben vehette át mint tiszteletbeli díjazott. Az Európai Filmakadémia rendezőként (Tűzforró Alabama) és színészként (Zorro álarca) is jutalmazta.
    Antonio Banderas a 30 ezer euróval járó Spanyol Nemzeti Filmdíjat szeptemberben veheti át a San Sebastian-i Filmfesztiválon.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ