RSS Feed

Görögdinnyével a forróságba

M. A. - 2017. 07. 12. 12:49:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Görögdinnyével a forróságba

A görögdinnyéből bármennyit ehetsz, hiszen 10 dkg dinnye mindössze 29 kalória, és csak 0,5 gramm fehérje van benne. Ideális egy böjti naphoz is, mert a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét majdnem teljes egészében biztosítja. És ebben a melegben is a legjobb megoldás.

A természetes hidratáló mivel 91,5 százaléka víz. A magas víztartalom ellenére igenis értékes eledel, hiszen bőven találni benne A-, B1-, B2- és C-vitamint, béta-karotint, cinket, magnéziumot és vasat. Szeléntartalma pedig antioxidánsként harcol a környezet káros hatásaival szemben.

Ahogy a paradicsom élénkpiros színét, úgy a dinnye rózsaszínességét is a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotin származék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Emellett tökéletes antioxidáns, mely meggátolja a káros sejtek elszaporodását, és erősíti az immunrendszert. A likopin tipikusan a piros gyümölcsök és zöldségek adaléka, segít a szívbetegségek ellen és többféle rákos betegség ellen is bevethető.

Egy spanyol tanulmány megállapította, hogy aki görögdinnye-levet iszik egy fárasztó edzés után, nyugtató hatást tapasztal. Azok a sportolók, akik fogyasztottak ilyet edzés előtt, alacsonyabb pulzusszámon végezték a gyakorlatokat és kevésbé jelentkezett náluk izomláz. Ennek oka, hogy a görögdinnye húsában és héjában is megtalálható a citrullin – nagy mennyiség elfogyasztása esetén – a szervezetben lévő enzimekkel reakcióba lép és argininné, azaz esszenciális aminosavvá alakul át.

A görögdinnye a tökfélék (tök, sütőtök, uborka) családjába tartozik, tehát mint ilyen, tökéletesen belefér a zöldség kategóriába. Kevesen tudják, hogy a dinnye minden része – a mag és a héj is – fogyasztható, bár ma már a nemesítésnek köszönhetően mag nélküli dinnyét is lehet kapni. A héjából vízhajtó teát készíthetünk.

 

 


Fotó: foodandwine.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ