RSS Feed

Szima Gábor igazsága

Dalia László - 2017. 07. 16. 8:00:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szima Gábor igazsága

A DVSC tulajdonosa akár ingyen is átadná a klubot egy debreceni vállalkozókból összállt körnek, hátha ők jobban tudnák menedzselni a debreceni focit. Szima egyébként már mindent megpróbált. Tavaly például hagyta 500 millióval elszaladni a büdzsét, s megpróbált egy portugál stábbal, külföldi játékosokkal építkezni. Nem sikerült, majdnem kiesett a csapat.

A tulajdonos belátta, hogy a portugál Pontes és stábja nem jól működött, s kár azon gondolkodni, hogy itt talán Mourinhonak is nehéz dolga lenne, visszatérnek a debreceni edző gárdához, mindenekelőtt a korábbi sikerkovácshoz, Herczeg Andráshoz és a játékosoknál is előnyt élveznek a saját nevelésűek. Ez már annál is inkább így lesz, mert egy NB II-es játékosért is már csillagászati összegeket kérnek. A külföldiek körében is elterjedt, hogy itt jól lehet keresni, s 10 ezer euró alatt már pályára sem lépnek. A legjobb légiósuk, Brkovics két hetes késéssel érkezett vissza a szabadságáról, s mielőtt elnézést kért volna, már is több pénzt akart. Ez van a magyar pályákon. Foci bezzeg nincs.

Szima nem haragszik a kritikusokra, de szívesen venné, ha néhány debreceni nagyvállalkozó alakítana egy konzorciumot és megmutatnák, hogyan kell egy magyar klubot működtetni. Akkor akár nulla forintért is átadná a többségi tulajdonát. Félő, hogy nem lesz jelentkező, hiszen nem jó üzlet magyar fociba fektetni. Ha Orbán már nem regnál, s nem lesz képes szelid erőszakkal rábírni nagytőkéseket, hogy álljanak egy-egy csapat mögé, akkor ugyancsak megcsappannak majd a tulajdonosok. Hogy aztán ki tartja el majd a drágán felépített pályákat, arról most ne is nyissunk vitát.

Ez ugyan csak a debreceni látlelet, de mindegyik csapatra ráhúzható. A tao-pénzekből rendesen költekező klubok egyébként is máról-holnapra élnek. Kevés csapat építi be folyamatosan a saját akadémistáit, akinek ez mégis sikerült, s még bajnokságra is vezette csapatát, az már nem azon a kispadon ül. A tulajdonos is kiszámíthatatlan, a "külföldi vagy magyar edző?" vita pedig értelmetlen, mert a hazai trénerek többsége lemaradt a világtól, a külföldiek közül pedig nyilván nem a legjobbakat kapjuk, ha mégis, mint Sousa esetében, akkor sem ismerik el. Lehet, hogy annak van igaza, aki a pénztelenségben látná a kiutat, mert akkor legalább hajtanának a játékosok, kapaszkodnának az edzők. Ez a kikövezett út ugyanis erkölcsileg még inkább lezülleszti a magyar focit. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ