RSS Feed

Pandák a Spreenél

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 09. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pandák a Spreenél

Álmomban a magyar miniszterelnök két turullal ajándékozta meg a német kancellárnőt. Elbóbiskoltam a rádió mellett, s felébredvén hallom, hogy a hír majdnem igaz! Oké, nem Orbán Viktor osztogatott szárnyasokat, hanem Xi Jinping kínai államfő lepte meg e nyáron egy panda vegyespárossal a legendás Berliner Zoo-t.

Mosolydiplomácia – vélem. Angela Merkel és pekingi vendége júliusban személyesen is jelen voltak azon a hivatalos ünnepségen, ahol bemutatták a publikumnak Jiao Qinget és Meng Menget. A bájos, fekete-fehér maci duó különgéppel érkezett a Kínai Népköztársaságból Európa szívébe. A jóléti Németországban már öt esztendeje szenvedtek az állatbarátok pandahiányban. 2012 augusztusában, néhány nappal halála előtt ketrecében még elbúcsúzhattam Bao Baotól. Noha nem vagyok medveszakértő, annyit láttam, hogy igen depri volt a berliniek kedvenc jószága ott a görögdinnyék között.

Nos azóta – Knut jegesmaci társaságában – már kitömve is megcsodálhattuk Berlinben a 34 évesen elpusztult BB-t. A „cserejátékosok” persze nem alamizsnaként érkeztek az Európai Unió legnépesebb tagállamába. A tíz millió euróból megépült új „Panda-Haus” kínai lakóit évi közel 1 millióért bérli a Spree-parti Zoo. Berlinben „mellesleg” 1844 óta várja az érdeklődőket a világhírű állatkert, mely a vakáció beköszöntével természetesen teltházas. Dől a lé! Az Ázsiából másfélévtizedre kölcsönkapott (s)macipár mágnesként vonza a bel- és külföldi turistákat. Szelfiznek vadul kicsik és nagyok! Fogy a plüss panda a szuvenír boltokban. Állati bizniszt sejtek. Így volt ez anno Knuttal is!

Tombol az esős germán nyár! Kit érdekel most az őszi Bundestag választások kimenetele? Jiao Qinget és Meng Menget éljenzi a tömeg. A 2017-es politikai uborkaszezonban róluk cikkeznek a lapok. {S nem csak a bulvár.} A perceken belül megérdemelt szabadságát kezdő Merkel asszony, akár irigykedhetne is a bocsokra: fiatalok és népszerűek! A magyar vándor sem árt, ha tudja, hogy a Budapester Strasse-i Zoologischer Garten elefántos kőkapuján belépve pillanatok alatt eljuthatunk a 3,6 milliós metropolisz legújabb sztárjaihoz. A nagyközönséget az sem zavarja, hogy egy (ünneprontó?) biológus a „természet zsákutcájának” nevezte a Föld legnépesebb államának kedvenc emlőseit. Mondván: „egész nap bambuszt zabálnak, szunyálnak, még szexhez sincs különösebben kedvük.” Ja, és  szárnyalni sem tudnak, mint a kárpát-medencei turul! .

Fotó: - nature world -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ