RSS Feed

Darnyi megszólalt

Dalia László - 2017. 07. 10. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Darnyi megszólalt

A Nemzeti Sport jegyzetírója lelkesen ünnepli saját cikküket, vagyis Gulyás László riportert, aki a Sportvilágban megszólaltatta Darnyi Tamást. Az egyik legnagyobb magyar úszó, olimpiai és világbajnok nem szokott nyilatkozni, s valóban jó olvasni őt, ha sokkal okosabbak nem is lettünk azoktól a kérdésektól, hogy melyik világbajnoki érme a legemlékezetesebb és hogyan lett vegyesúszó.

Először azt hittem, hogy a publicista azt sajnálja, Darnyi nem mondott semmit a mostani magyar úszósportról, amely végképp szét van zilálva, s jóval kevesebbet tudunk a  részletekről, mint valaha. Nem tudjuk, mi a terve Bienerth elnöknek, miért csak Hosszú Katinkával törődik, amikor a FINA-val vitakozik, miért nem reagált egyetlen magyar úszó sem Pásztory paralimpiai bajnok nyílt levelére, amelyben a Hosszút vonja a kérdőre, aki természetesen ezúttal sem válaszolt. S miért hallgatnak a magyar úszók, talán megtiltották nekik, hogy ők is véleményt mondjanak. Amikor Gyárfást támadta Hosszú, többen lelkesen támogatták. Egyébként pedig egyikük sem csatlakozott Hosszú társaságához, a névsorban csak külföldi úszók neveit olvashattuk. 

Darnyi Tamás elmondja, hogy ahogy abbahagyta a versenyzést, másnap már elindította az úszó iskolát és sorolja, hogy milyen jól úsznak a mostani gyerekek. Aztán se kép, se hang, pedig többek között az úszóit is kizárták nemrégiben az uszodából, mert az Ironlady úszóinak kellett a hely. Akkor sem nyilatkozott, most sem beszél a sérelmeiről. Ahogy más sem. Volt ilyen hírzárlat az átkosban, akkor is irányították a  sajtót, most alig egy-két orgánum van, amely még független, de a magyar úszásban érdekeltek természetesen ott sem szólalnak meg. Senki sem ellensége saját magának, nem lehet kilógni a sorból. Meglehet, Gyárfás keményen irányította a szövetséget, s gyakran önfejű volt, most viszont olyan rend van, amit senki sem mer megbontani. Darnyinak van olyan tekintélye, hogy megtehetné. Viszont nem szeret szerepelni, s az úszóiskolája mégiscsak egy üzleti vállalkozás, amely könnyen csődbe mehet, ha nem kap pályát, vagy csak túl drágán.

Röhöghetnék, hogy Gyártfást azzal az indokkal sikerült megbuktatni, miszerint diktátorként vezette a magyar úszókat. Most sokkal rosszabb a helyzet. A laikus olvasó csak sejtheti, de fogalma sincs, mi történik a magyar medencékben. Darnyi Tamásnak szíve-joga, hogy azt nyilatkozzon, amit akar, ha egyszer végre megszólal. Ám a sportlap jegyzetírója, azt üdvözli, hogy nem az aktualításokról, Gyárfásról, Hosszúról, Pásztoryról nyilatkozik, hanem harminc év után elárulja, miért választotta a vegyesúszást, vagyis az elhallgatást támogatja, végtelenül elszomorító, s a magyar sportsajtó fekete lapjaira való.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ