RSS Feed

Megálltam egy novellára

Csontos Tibor - 2017. 07. 17. 8:56:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megálltam egy novellára

Ezúttal kivételesen inkább azért szurkoltam, hogy késve érkezzen a villamos, mert szerettem volna végigolvasni azt a novellát, amelyet éppen ebben a megállóban helyezett el ízlésesen, jól olvashatóan a közterületi reklám egyik cége. A villamos persze ezúttal pontosan érkezett, bezzeg, amikor kellene, éppen akkor nem késik... Sebaj, olyannyira belefeledkeztem az olvasásba, hogy inkább megvártam a következő villamost. Lélekemelőbb olvasmány, mint bármelyik politikailag soros plakát.

 Álljon meg egy novellára! címmel hirdetett irodalmi pályázatot a JCDecaux cég azzal az előzetes elképzeléssel, hogy majd a legjobbaknak helyet ad Budapest és néhány megyeszékhely, köztük Pécs, Debrecen autóbusz- illetve villamosmegállóiban. Kitűnő ötletnek bizonyult amatőr novellisták - mint kiderült - minőségi néhányperceseivel kitapétázni az általuk kezelt reklámfelületeket. Sőt az ötlet kedvező minősítését jelezte az is, hogy mintegy 2500 pályamű érkezett, miként a zsűrielnök, Grecsó Krisztián megjegyezte, a borsodi kisnyugdíjastól a belvárosi kamaszig sokan gondolták úgy, hogy részt vesznek e nem mindennapi pályázaton. Egyébként irodalmi pályázatra soha még ennyien nem jelentkeztek, az Élet és Irodalom tárcapályázatára is legfeljebb ezren küldték be opuszaikat. 

Csak a rend és az illendőség kedvéért írom ide, hogy az első díjat a piliscsévi Somogyi Katalin, az ELTE angol-magyar tanári szakos hallgatója nyerte el Katicabogár című novellájával, a helyezését illetően nem volt vita a zsűritagok között. Kapcsolás című írásáért a második díjat Orosz Adél kapta meg, aki tervezőgrafikusként váltott az irodalomra, olyannyira, hogy már kötete is jelent meg. A harmadik helyezett Somogyi Boglárka lett a Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című novellájával. Érdekesség, hogy az első és a harmadik helyezett testvérek. A három díjazott mellett további tizenhét sikeres pályázó munkái júliustól Budapest számos pontján, busz- és villamosmegállókban olvashatók magyarul és angolul. 

A legjobb novellákban egyaránt fellelhetők abszurd helyzetek, meglepő fordulatok, csattanóra kihegyezett történetek, melyek odaragasztják a várakozó olvasót és arra készteti, hogy végig is olvassa őket. Jónéhányan talán félre is teszik az okostelefonjaikat, és várakozás közben inkább finom irodalommal száműzik a buszra, a villamosra várakozás perceinek unalmát. Korábban előfordult már, hogy a metrókocsikban verseket függesztettek ki, mások könyveket hagytak kerti padokon, busz- és villamosmegállókban, hogy így népszerűsítsenek poémákat, regényeket, egyáltalán olvasásra ösztönözzenek. Persze, abban csupán bízunk, hogy a többségnek nem csupán az ilyesféle várakozás közben van kedve olvasni. 

 

 

 

 

„Nincs veszve semmi, ha ilyen tömegek vágynak rá, hogy dolgozzanak a nyelvvel, ha ennyi embert érdekel a történet, a magyar mondat, akkor van remény, akkor az irodalom nem a múlt önkifejezési formája. Az „Álljon meg egy novellára” pályamunkái gyakran voltak abszurdak, meghökkentők, felforgató, csattanóra kiélezett írások jöttek. A pályázók meg akartak minket és persze a megállók olvasóit lepni. Minket már sikerült, remélem, az utca is érti majd a humorukat, és szeretik azt a sok szenvedélyt, ami ezekben az írásokban van” – mondta el Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író, a zsűri elnöke.

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy milyen sokat jelentkeztek a pályázatra. Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalataként a JCDecaux számára prioritás a városi élet minősége. Ezért telepítünk korszerű utcabútorokat Budapesten és számos vidéki városban. A novellák segítségével most a kényelem mellett kultúrát, igényes szórakozást is nyújtunk az embereknek, közben pedig megmutatjuk, hogy a plakát egy élő és izgalmas médium, amelyet számos célra lehet használni” – mondta el Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója.

 

 

 

A városszerte kihelyezett novellák mostantól a jcdecauxnovella.blog.hu címen magyarul, a jcdecauxshortstories.blog.hu oldalon pedig angolul olvashatók. Ezeken a felületeken van lehetőség arra is, hogy bárki szavazzon a közönségdíjasra. Aki novellájával a két blogon összesítve a legtöbb szavazatot kapja, értékes könyvcsomag tulajdonosa lesz.

 

 

 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ