RSS Feed

Feszt is feszt

Csontos Tibor - 2017. 07. 08. 8:29:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Feszt is feszt

Haluska, aludttej, csülök, rétes, béles, bor, sör, pálinka, fröccs, halászlé, hagyma, kocsonya, cinke, rizling, rosé, bikavér, lepcsánka, káposzta, tök, lapcsánka, kolbász, keszeg, ponty, pörkölt, barack gulyás és ki tudja még, milyen gasztrofesztivál. Elnézve az egész éves fesztiválnaptárt, úgy fest a dolog, hogy az egy négyzetkilométerre eső fesztiválok száma Magyarországon a legnagyobb. Csak győzzük kedvvel, idővel és persze, pénzzel.

Mivel a fesztivál szóban ott rejtőzik az ünnep jelentése is, bármilyen fesztiválra bekukkantunk, voltaképpen egy sajátos ünnep részesei leszünk. Elnézve a hazai kulturális és gasztronómiai fesztiválkínálatot, úgy tetszik, lassan már nem lesz olyan település, amelyen ne rendeznének valamilyen fesztivált és nem lesz olyan étel, ital sem, melyhez ne kapcsolnának, sokadalmat, vigadalmat, vigasságot, napot, hetet, utat, gálát. És mielőtt az állatbarátok és az ornitológusok a fejüket fognák a szatmárcsekei Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál programajánlatának olvastán, megnyugtatásul: a cinke egy krumpliból és lisztből készített sűrű masszából, kanállal kiszaggatott és forró olajban kisütött étel, amelyet sokféleképpen ízesíthetnek. Például tepertővel, hagymával, túróval, libamájjal.

 Vannak persze már meglepetések is a hazai fesztiváltérképen. Ilyen a dinnyetörő fesztivál, amit hol másutt rendeznének, mint Hevesen, ahol külön meglepetésként életérzés fesztiválnak is nevezik a dinnyetörést. Mit mondjak, jómagam is kipróbálhattam az érzelmek eme tobzódását, midőn a minap alkalma nyílt elejteni egy jól megtermett görögdinnyét. S persze, a körülöttem állók arcán is láttam az érzelmek túltengését. De hát ne bántsunk semmilyen gasztronómiai fesztivált, melyek a turisztikai főszezon örömpartijai is egyben. Nem véletlenül nevezik Szegeden Nemzetközi Sörömnek az ottani serfesztivált. Merthogy a jó sörben, serben öröm van, s persze, miként mondani szokás, szabadság is. A jó borban viszont ott a bölcsesség.

 Tudunk még Puliszkabálról is, libafogó és libatoll tépő versenyről, de ott a Kékevező Fesztivál Horányban, a Csülökfesztivál Mezőzomboron, a Kisnánási Baracknap, a Gönci Barack Vigasság, a Látrányi Lekvár- és Gyümölcsfesztivál, a Törteli Juhászfesztivál, az Országos Betyárfesztivál, vagy a Gyógynövények Fesztiválja, hol másutt, mint a műfaj Mekkájában, Bükkszentkereszten. Egyik kedvencem a vanyarci Haluska Fesztivál, melyet sztrapacskafőző versennyel is összekötnek. A nógrádi kis faluban bemutatják a haluska elkészítésének sajátos konyhai koreográfiáját, hiszen ez a fesztivál a szlovák konyha egyik csodájának, a haluska elkészítésének kulisszatitkairól szól.

 Korábban a bakonyi szlovák régió hozta el grízgányicáját, a rendezők ezúttal is meghívnak majd Magyarország más tájain élő szlovák közösségeket is, mutatnák be konyhájukatnáluk is. A haluska pedig megmutatkozik káposztásan, túrósan és brindzásan is, úgyhogy receptekkel is alaposan felszerelkezhet az újonnan érkező haluskázó vendég. Ez az ezerháromszáz fős kis falu a magyarországi haluska gasztronómiai központja, s nem sok kell ahhoz, hogy a település címerében a kard és a hattyú mellett ott legyen egy tányér gőzölgő brindzás haluska is…

 Csoda, hogy az ember szájában szinte összefut a nyál, amikor az efféle fesztikörképet nézegeti, olvasgatja?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ