RSS Feed

Mobilónia

Csontos Tibor - 2017. 07. 06. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mobilónia

Nem tudtam, hogy a Joci ilyen kis pöcs, hogy nem adott kölcsön, pedig csak a fürdőszobát akartam kicsit megújítani! - ez a mondat is elhangzott a minap az egyik villamoson utastársunktól, aki még a villamosvezetőt is elérő hangossággal mesélt öt megállón keresztül arról, milyen szemét ember a Joci. Új divat trónol a tömegközlekedésben: a mobilmánia nyomán az emberek élete, kapcsolatrendszere már nemcsak nyitott könyv idegenek előtt, hanem hangos könyv is.

A közösségi közlekedésben is megállíthatatlanul terjed a mobilozás, ám cseppet sem azzal van gond, hogy tíz utasból kilencen a mobiltelefonjukon játszanak, azon információkat, híreket vadásznak, esetleg közösségi életet élnek, vagy éppen belemerülnek a külvilágot teljesen kizáró virtuális világba. Az idegesítő inkább az, hogy milyen sokan beszélnek úgy utazás közben, buszon, villamoson, vonaton, mintha egyedül, otthon vagy éppen társaságban lennének, cseppet zavarja őket, hogy vadidegen emberek előtt hangosan csacsognak, csevegnek, szerveznek, mesélnek, sztoriznak, beszámolnak, szemre hánynak, lelkiznek, felháborodnak, letámadnak, minősítenek, kikérnek maguknak és így tovább.

Életek nyitott könyvként hevernek előttünk közlekedés közben, sok mindent megtudhatunk sok mindenkiről, azokról is, akik beszélnek, akikről beszélnek és persze arról is, akivel beszélnek. Olyan ez az egész, mint egy kihangosított közösségi oldal, ahol a kommenteket, a megosztásokat olykor ízes káromkodásokkal kísérve hallhatjuk is. Aki manapság villamosra, buszra, vonatra száll, készüljön fel arra, hogy egyik pillanatról a másikra Mobilóniában találhatja magát és életeknek, sorsoknak lehet részese cseppet sem alig hallhatóan, inkább alaposan kihangosítva. A közösségi közlekedés Mobilóniája hemzseg a két lábon járó hangoskönyvektől, melyekbe nem gondolom, hogy bele akarunk hallgatni.

Így válnak magánügyek kihangosított közügyekké, pedig engem speciel cseppet sem érdekel, hogy például a Joci egy kis pöcs és ezért a fürdőszoba úgy marad, ahogy van. Gátlástalanok, olykor pofátlanul hangosak Mobilónia polgárai, akik feltételezhetően még ama kagylón ülve is ott lógnak az elektronikus köldökzsinór másik végén. A mobilóniásokat nem érdeklik illemek, kulturált magatartásformák, nem érdekli az sem, hogy az udvariasság a másik ember tudomásulvétele.

Mennyivel rokonszenvesebb volt az egyik efféle hangoskönyves kalandom után az a két középiskolásforma lány, akik a metrón egymás mellett ülve merültek bele sokáig mobiljaik áldásába. Mígnem egyikük megszólalt: Már legalább két perce küldtem neked egy SMS-t és még nem válaszoltál rá... 

Fotó: RoyalMagazin.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ