RSS Feed

G20 avagy Hanza báj és terrorveszély

Mogyorósi Géza - 2017. 07. 02. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

G20 avagy Hanza báj és terrorveszély

A Szövetségi Köztársaság második legnagyobb városában a látogatót 2017 júliusában is toleráns, barátságos környezet fogadja. Meg 15-20 ezer rendőr, s megannyi civil zsaru, testőr. Az Elba-metropoliszban a múlt építészeti emlékei éppúgy felfedezhetők, mint a harmadik évezred modern architektúrája.

Kérdés,  lesz-é idejük körülnézni a házigazda, Angela Merkel szülővárosában a G 20-as csúcsrandevú vendégeinek? Sokan most felkapják a fejüket: a kancellárnő nyugaton jött a világra? Hm. Kössünk kompromisszumot! Északon. De az ős-NSZK-ban, s gyerekként költözött át családjával az NDK-ba. Az egy tucat esztendeje hatalomra került asszony többek közt Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is fogadja majd július második hétvégéjén a Hanza-cityben. Mesterlövészekből, rendőrökből, demonstrálókból sem lesz hiány az 1,8 milliós világvárosban. Húsz ipari és „küszöb” állam frontemberei cserélnek majd eszmét Skandináviától délre. (Orbán Viktor nem kapott meghívót.) Vélhetően a fél esztendeje aktuális amerikai-orosz kézfogásra, négyszemközti beszélgetésre is sor kerül majd a két – eltérő frizurás és vehemenciájú – vezér között. Ja, és Hamburgba várják  Recep Tayyip Erdoğant is, akit megkért a berlini külügy, hogy török verőlegényeit hagyja a Boszporusznál és ne prédikáljon Németországban élő honfitársainak e nyáron!
Lássuk az elbarikádozott júliusi helyszínt! Nemzetközi kikötője révén Hamburg már a középkorban az öreg kontinens egyik leggazdagabb és ugyanakkor legnyitottabb szellemiségű települése volt. Napjainkban Európa harmadik legforgalmasabb vízparti forgószínpadával büszkélkedhet az Elba-city. A polgárokat így 2017 nyarán egyébként a politikus- és menekültáradaton kívül az is foglalkoztatja, hogy 2024-ben nem lesz nyári olimpia a metropoliszban. Elkészült viszont a minap az új zenei központ. Már 2013-ban át kellett volna adni a régi-új stílus ötvözéséből született Elbphilharmonie komplexumot. Gyönyörű, meglepő, remek kulturális centrum épült fent északon. Nekem nagyon tetszik – tavaly a majdnem kész „csodát” már megszemlélhettem szállodám hetedik emeleti medencéjében úszkálgatva. Remélem, hamarosan belülről is tesztelhetem a nem mindennapi színpadot!
Ki emlékszik már arra a július 7-én startoló G 20-as csúcs pacsi-paritján, hogy az Elbphilharmonie körül kirobbant költségvetési botrány - minden drágul! - egyre türelmetlenebbé tette az adófizetőket, no meg a muzsikarajongókat. Az Európai Unióban a nem fővárosi rangú nagyvárosok közül lassan két millió lakosával Hamburg a legnépesebb. Észak-Németország tartományi jogú települése hivatalosan a Hamburg Szabad - és Hanza-város (Freie und Hansestadt Hamburg) nevet viseli. Ezt a szabadságot és a vizekben gazdag régió kereskedelmi-gazdasági központ jellegét lépten-nyomon tapasztalja a vendég. Hívják Angelanak, Donaldnak, avagy Vlagyimir Vlagyimirovicsnak!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ