RSS Feed

Kincsem és Andorra

Csontos Tibor - 2017. 07. 03. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kincsem és Andorra

Ez nem az a Kincsem. Azt a Kincsemet már majd' négyszázezren látták, jóval többen, mint ahányan nálunk egy bajnoki szezonban felülnek a fedett sportlétesítmények lelátóira. Abban a Kincsemben van tempó, ritmus, élmény, izgalom, vannak színek. Persze, könnyű annak a Kincsemnek, hiszen nem az andorrai műfüves versenypályákon futott. Jutott eszembe mindez arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Értéktárba a megye kincseként bekerült a diósgyőri futball is. Többek között egy könnyező kegykép mellé.

A minap harmadszor rendezték meg a borsodiak a Megyenapot, melyre ezúttal Putnokon került sor, ahol hagyományosan ezúttal is kiosztották a Kincseink, azaz a megyei értékdíjakat is.Ezt az elismerést azoknak a megyei kincseknek szánják, amelyek arculatformálóak, értékteremtő erejük van. Az értéktár bizottság tagjai éppen ezért "hétről hétre azon dolgoznak, hogy az értékek listája kiegészüljön még fel nem fedezett megyénkbeli kincsekkel" - hangzott el az egyik putnoki megyenapi beszédben. Csupán a rend és a teljesség kedvéért: az idén a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete, a Bogácsi Termálfürdő, a Lillafüredi Palotaszálló és Függőkert, a felsődobszai vízerőmű, a Herman Ottó Múzeum, a rudabányai tó, a cigándi kásás káposzta és sokak meglepetésére a diósgyőri futball. 

Ezt is megértük: értéktárba került a futball. A diósgyőri futball, melyről a korábban a Videotonnál Mezey György mellett pályaedzőként dolgozó és az idei szezonvég előtt a dán Bröndbyből Miskolcra igazolt edző  azt mondta, ilyen szurkolói támogatottság, szurkolói bázis mellet a DVTK játékosai, ha küzdenek, hajtanak, a szurkolók ezt díjazni fogják és megtöltik a tizenötezres új stadiont. A hivatalos szóhasználattal élve: a fedett sportlétesítményt. (A csapatot az NB I-ben bent tartó Bódog egyébként azóta megdicsőült, hiszen vezetőedzőből máris szakmai igazgató lett.) Bódog szerint incs Magyarországon még egy olyan futballcsapat, amelynek drukkerei ennyire a társulat mögött állna a mérkőzéseken. Hiszen már Mezőkövesdre, a vendégpályára is rendre elkísérte őket három-négyezer drukker. Lehet, hogy nem a diósgyőri futballt, hanem a diósgyőri szurkolókat kellett volna bevenni a megyei értéktárba? Ezek után biztosnak látszik, hogy a DVTK-drukkerek Debrecenbe is követik a csapatukat, amely az új fedett sportlétesítményük átadásáig a hajdúsági fővárosban játsszák majd "hazai" meccseiket. 

Egyébként pedig lehet, hogy Andy Vajna filmügyi biztost kellene leigazolnia az MLSZ-nek, az ő filmjei ugyanis nem "andorráznak", ellenkezőleg: zsinórban hozzák az Oscarokat és a fesztiváldíjakat. A filmiparban hozza az eredményeket, de hát ki tudja, a foci iparban is képes lenne-e oscaros teljesítményekre. Visszatérve a diósgyőri futball megyei értéktárba való bekerülésére. Az említett megyenapon különdíjat vehetett át a sajópálfalai könnyező kegykép.

Ne tűnjék blaszfémiának, de Andorráról mi is őrzünk valami hasonlót, de azért nem jár különdíj. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ