RSS Feed

Derrick

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 26. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Derrick

Pár hete e helyütt bevallottam, hogy ifjú korom óta rajongója vagyok a megunhatatlan Columbo sorozatnak, s kisdobosként Tenkes kapitányát is imádtam. A nyugatnémet Derrick szériával viszont hadilábon állok. Azt persze álszent döntésnek tartom, hogy a Horst Tappert - Fritz Wepper duó már nem nyomozhat a képernyőn. Legalábbis az EU legnépesebb tagállamában.

Két évtizede, hogy véget ért a 281 részes bajor krimi sorozat. Forgatókönyveit Herbert Reinecker írta, aki fiatalon a Hitler Jugend, majd a Waffen SS sajtósaként forgatta tollát. A román, az orosz, a flamand csatatérről is tudósított a hazának. Esetünkben náci Németországnak. Ha a tíz esztendeje halott Reinecker életrajzában nem volt titok és gond, hogy háborús múltja a véres rezsimhez kötötte, akkor furcsállom, hogy a müncheni főzsarut alakító színész – ő 2008-ban hunyt el – posztumusz lekerült a képernyőről, mert anno ugyanannak a bűnös hadseregnek az egyenruháját viselte, mint a Derricket megalkotó filmes.
Az 1974-től 1997-ig forgatott, egy órás Derrickben vált világhírűvé Horst Tappert, a higgadt fődetektívet alakító sztár. A colos férfi 1923 májusában született. Mint annyi kortársa, fiatalon katonáskodott a második világháborúban. Ám azt kevesen sejtették, hogy az 1980-ban Bajországban „Tiszteletbeli rendőr felügyelővé” előléptett színész a 40-es évek első felében a Fegyveres SS soraiban menetelt. Sőt halálfejes alakulatával a szovjet fronton is harcolt. A hajdani csatákban sebesülést szerzett Tappert a béke beköszöntével színpadi művészként aratott sikereket az NSZK-ban.
Nemzetközi hírnévre a '70-es években tett szert, amikor a német nyelvterületen és további mintegy 100 államban, köztük Magyarországon műsorára tűzte a tévé a BMW-vel sohanó nyomozó krimi szériáját. Igen ám, de a film egyik rendezője, valamint  forgatókönyvírója és a főhős is - régi brancs! - SS uniformist viselt a hitleri időkben. A vita Derrick körül 2013-ban lángolt fel, s újabb történészi kutatásoknak kell fényt deríteniük arra, hogy az öreg urak részt vettek-e emberiségellenes bűncselekményekben szolgálati idejük alatt? Addig is a ZDF közszolgálati csatorna levette műsoráról a sorozat ismétlését. A humortalan, s immáron nézhetetlen, steril Derrick helyet viszont az amerikai Columbo szériával vígasztalódhatunk Münchentől Berlinig. Főszerepben a garantáltan antifasiszta hollywoodi csillag, Peter Falk.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ