RSS Feed

Világvége a kupolán

Csontos Tibor - 2017. 07. 11. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Világvége a kupolán

Felújítás alatt - olvasható a népligeti Planetárium honlapján, jelezve, hogy bezár a csillagos égboltos kupolás intézmény, amelyről még azt sem tudjuk, végleg elnyeli a kulturális fekete lyuk, vagy lesz még egyszer ünnep a világon. Márpedig egy ilyen típusú intézményre nem jellemző, hogy megnyitásának negyvenedik születésnapja előtt lehúzza a redőnyöket. Most azonban ez történt. Az ünnepi programsorozatra készülődés helyett zárórát kellett hirdetni az olykor elátkozott sorsúnak vélt Planetáriumban.

Az utóbbi években mindenféle hírek jöttek-mentek az 1977-ben megnyílt népligeti Planetáriumról, amely mint mindenütt, nálunk is szenzációnak számított, hiszen különleges helyszínét jelentette a csillagászati oktatásnak, a tudományos ismeretterjesztésnek. S persze, látványos terepét is, hiszen a csillagos égbolt, az égi jelenségek, a naprendszer, a bolygók mozgásának vetített képét varázsolta a jellegzetes kupolára. Bolygóprojektorok, holdprojektorok, csillaggömbök szolgáltatták az éjszakai égboltként ránk boruló szenzációs kupolaképeket. Csillagászati, földrajzi, navigációs ismereteket kaptunk élvezetes, rendhagyó formában, zenei aláfestéssel, számítógép vezérelte lézersugarakkal. 

A varázslatnak most hosszú hetekre vége, s már olyan hírek is felröppentek, hogy a Planetárium, ez a sajátos égbolt teátrum végleg bezár. A beázások miatt a teljes tetőszerkezetet fel kell újítani, s mintha égi átok ülne a földi intézményen: természeti csapások is meggyomrozták, két éve hurrikán, tavaly özönvíz gyötörte a patinás Planetáriumot. S arra is volt példa, hogy a futballhuligánokat a rendőrség a szomszédos FTC-pályától a Planetárium felé terelték, akik ezen az épületen álltak bosszút. Jó tíz éve a benne működő Lézerszínházzal voltak vitáik, melyek eljutottak addig a szélsőséges helyzetig, hogy a vita áldozatául esett egy oda meghirdetett Freddie Mercury-emlékprogram. 

S annak ellenére, hogy a Planetárium infrastruktúrája, technikai kulisszája az elmúlt negyven évben alig fejlődött, több tízezren látogatták a műsorait, melyek között jócskán volt saját készítésű is, köztük volt a Világvége 2012?,  Csodálatos univerzum, Az égbolt csodái, A Nap családja vagy éppen A világűr meghódítása. Éppen ez utóbbiba kapaszkodva, furcsa lenne, ha éppen annak az országnak a fővárosában szűnne meg a Planetárium, amely űrhajóst adott a világűr meghódításához. Gondolom, az esetleges bezárást Farkas Bertalan sem hagyná szó nélkül. 

Nyilvánvaló, hogy az épület teljes felújításán kívül virtuális és digitális világunkban huszonegyedik századi technikai fejlesztés szükségeltetne az újraindításhoz. Mindez persze nem kevés pénz, de korunkban, amikor már készülődik például az emberes Mars-expedíció, elképzelhetetlen a Planetárium végleges bezárása. Az újabb nemzedékeknek, amelyeknek életében sor kerülhet az említett Mars-utazásra, nem az Armageddon- vagy a Gravitáció-féle játékfilmeken kellene csillagászatilag, űrhajózásilag szocializálódnia.Fotó: planetarium.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ