RSS Feed

Confed Cup - kérdőjelekkel

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 22. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Confed Cup - kérdőjelekkel

Július elejéig a Föld legnagyobb területű államában, négy helyszínen focizik nyolc nemzet válogatottja. Épültek, szépültek is utak, hotelek, stadionok Oroszországban, mely e nyáron a Confed Cup házigazdája, 2018-ban pedig labdarúgó VB-re csábít.

Nem hiszem, hogy páncélozott kisvasúttal érkezett szülővárosa új sportarénájához Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. Legszívesebben nyúlánk, éjfekete Mercivel suhan az örökifjú orosz elnök. Már ha éppen nem félmeztelenül lovagol a sztyeppén, avagy XXL-es dresszben jéghokizik. Természetesen a fociért szintén rajong a Kreml sportos vezére: Szentpétervárott bő 69 ezer drukker befogadására alkalmas modern stadion is épült, ahol  június második felében Oroszország válogatottja 2:0-ra püfölte el Új-Zéland teamjét. Az alig félszázezer szurkoló között - naná! - ott volt a FIFA Confederations Cup 2017-es nyitó rangadóján a mosolygós államfő is. A cseppet sem zsúfolt lelátókon jól elfértek az elnöki testőrök, a környék úttörői, meg tűzoltók, katonák és vadakat terelő juhászok. A lányok, asszonyok bizonyára a családi tűzhely melegénél, tévén izgulták végig a nemzetközi tornaórát – legalábbis a képernyőn szinte csak idősebb, fiatalabb srácok ugrabugráltak.

Gondoltam a második Confed Cup rangadóra már csak benépesül a 45 ezer férőhelyes Kazán Aréna. Ám a döntetlennel (2:2) végződő Portugál kontra Mexikó meccsre több, mint tízezer belépőt nem sikerült – hivatalosan – értékesíteni. Hm. A kazánihoz hasonló befogadóképességű, fővárosi tökúj stadionba még kevesebben zarándokoltak el, hogy „élőben” élvezzék a Chile – Kamerun focirangadót. A dél-amerikai sztárok 2:0-ra nyerték a FIFA buli harmadik, moszkvai összecsapását. Na, de lagalább, ha a négyszeres (aktuális) világbajnok nemzeti tizenegy fut ki a Fekete-tenger parti gyepre, csak teltház lesz Szocsiban! Nem lett. Szerintem az amerikai játékvezető is csodálkozott azon, hogy az NSZK – Ausztrália (3:2) összecsapásra a közel 48 ezer jegyből, mintegy 20 ezer bentragadt a kasszában.

A július 2-án záródó KANföderációs Kupa után a FIFA illetékesei talán jó lenne, ha elgondolkodnának azon, hogy miért nem elég vonzók a focirajongók számára a nemzetközi tornák? Mitől lenne jobb a helyzet jövőre az oroszországi, avagy a 2022-es katari VB-n? Több itt a kérdőjel uraim, mint a gól!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ