RSS Feed

Havel söre

Csontos Tibor - 2017. 06. 30. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Havel söre

Illyés Gyula 1950-ben egy mondatot írt a zsarnokságról, a történettudomány amerikai fenegyereke, Timothy Snyder viszont már húsz leckét ad közre a huszadik századból, ugyancsak a zsarnokságról. A leckekönyvet a Donald Trump megválasztása utáni napokban dobták piacra, nálunk pedig a minapi könyvhétre jelent meg. Ha úgy tetszik, történelmi leckék ezek fiúknak, lányoknak, autoriter rendszerekről, autoriter vezetőkről, szólásszabadságról, civilekről, hatalomra jutásról, hatalmi technikákról. És akkor itt van még Vaclav Havel söre is.

Mi tagadás, a Yale Egyetem történészprofesszorának a 21. Század Kiadónál megjelent A zsarnokságról - Húsz lecke a huszadik századból című kötete nem az a felhőtlen strandolvasmány. Ám aki még inkább szeretné tudni,miként működik a világ némely része, és miért éppen így működik, annak kötelező olvasmány Timothy Snyder e leckekönyv, amely voltaképpen húsz jó tanács az olvasónak ahhoz, hogyan közlekedjen ott, ahol zsarnokszagot érez. Amely az elmúlt század húsz tanulságát mutatja be. 

Az egyik lecke például arról szól, hogy támogassuk a jó ügyeket felvállaló politikai vagy civilszervezeteket, miután a szabadság egyik nélkülözhetetlen eleme a gyülekezési jog, Ezért is kell kivenni részünket minden olyan tevékenységükből, amelyek nekünk, a családunknak, a barátainknak fontosak. Snyder szerint ezek a tevékenységek nem feltétlenül politikaiak, példának okáért megemlíti, hogy például a cseh másként gondolkodó,író,a későbbi  cseh államfő, Vaclav Havel mindezzel kapcsolatban a jó sör készítését említette. 

Hozzátéve, hogy miközben büszkék vagyunk az ilyesfajta tevékenységekre, olyanokkal ismerkedünk meg, akik ugyanerre büszkék és máris ott tartunk, hogy civil társadalmat építünk. A civil társadalom persze nem feltétlenül politikamentes, de mégiscsak a szabadság kifejezése és záloga. Azt pedig már a szerző teszi hozzá, hogy a mai autoriter vezetők erősen allergiásak az egyesülés szabadságának elvére és a civil szervezetekre. Ezeket az autoriter vezetőket a szerző azzal kapcsolatban is megemlíti, hogy kreatívan használják fel az emberek félelmét.  

És ők azoknak a pártoknak a képviselői is, amelyek gyakran egyetlen választás vagy valamilyen puccs eredményeként szerezték meg a hatalmat belülről igyekeztek megváltoztatni a rendszert és az orosz bolsevikok módszerével az intézmények megszüntetésével kezdték a munkát. Néha egyes intézményeket "csak" az erejüktől és a funkcióiktól fosztottak meg és inkább segítik az új rendszert, ahelyett, hogy szemben állnának.

Ne engedelmeskedj előre! Védd meg az intézményeket! Óvakodj a pártállamtól! Állj ki amellett, akinek szüksége van rá! A valóságban politizálj! Őrizd a magánéleted! Támogasd a jó ügyeket! Szeresd a hazád! Légy bátor, amennyire csak tudsz! - így hangzik néhány leckecím a húszból. Lehet választani. 
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ