RSS Feed

Boldog Apák napját?

Csontos Tibor - 2017. 06. 17. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Boldog Apák napját?

A kérdőjel nem véletlen. Mert hát minek ez az Apák napja, ez a valódi álünnep? Rosszmájúak szerint az Anyák napját a virágárusok találták ki, még rosszmájúbbak szerint az Apák napját pedig a sörfőzdék, a borkereskedők és a pálinkafőzők. Ezért is vélik úgy sokan, hogy a hivatalosan június harmadik vasárnapjára időzített Apák napját át kellett volna tenni május tizenkilencedikére. Ekkor ünneplik ugyanis Ivó neve napját...

Na jó, legyen, tegyünk egy zsenge próbát: Boldog Apák Napját! Hogy tetszik? Számomra ez bizony elég furcsán hangzik így, hogy ne keresgéljek oly sokáig a magyar nyelv felettébb gazdag jelzőkészletében. Egyszerre álságos, képmutató, hamis ez a szinte hajánál fogva előrángatott apaünnep (elnézést a hajat már nélkülöző apáktól). Gondolom, az Elvált Apák Egyesülete - persze, ha még létezik -, bizonyára tapsikol ezen az "ünnepen" és emlékezetesen megünnepelték sőt megünnepeltették magukat. Mások pedig nyilván arra gondolnak ezen a napon, hogy érdekes módon a férfiak elleni családon belüli erőszakról soha nem esik szó. Pedig a NaNe, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület mellett elkélne olykor egy FaFe, a Férfiak a Férfiakért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület is.

Az Apák napját a legendárium szerint 1910-ben tartották meg először az Egyesült Államok-beli Spokane-ben. Megünneplését az amerikai, kilenc (egyes források szerint hat) gyermeket egyedül felnevelvő William Jackson Smart polgárháborús veterán egyik lánya kezdeményezte édesapja tiszteletére. 1916-ban pedig már az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is részt vett a spokane-i Apák napja ünnepségen. (E gesztus ajánlható családbarátságos politikusaink figyelmébe.) 

E szép és megható kezdeményezésre emlékeztető módon szép és megható buzgalmú készülődésekkel, közleményekkel, buzgólkodásokkal találkoztam az Apák napja előtt. A gyermekcsatorna családi sorozatokkal ünnepel ezen a szívbéli napon. Statisztikák készültek arról, naponta mennyi időt töltenek gyermekükkel a magyar apák, (1986-ban 74 percet, 2010-ben 161 percet). hány családban nevelte egyedül az apa gyermekét ( 2016-ban 72.236). Kiderült, hány gyermeket terveztek a családok 2011-ben (kettőt, a férfiak kicsivel többet, mint a nők). Miként az is, hogy 2014-ben 21 914 magyar apa vette igénybe a fizetett munkaidő kedvezményét. Az élet szép.

Pszichológusok elmondták, hogy az apáknak kulcsszerepük van gyermekük életében, a kislányoknál például a későbbi párválasztást határozzák meg, a fiúknál ők a legfőbb minta, az apa nem más, mint férfimodell. Elmondták azt is, hogy az édesapa fogalma a huszonegyedik századra sokaknál megegyezik a donor és a sponzor fogalmával, melynek tudatában felettébb csökkenhet az apaság iránti vágy "és mint tudjuk, ha ez fejben eldől, komoly kihatással lehet a nemzőképességre". Néhány nő nem is tagadja, hogy számára a férfi csupán egyszerűen egy spermabank.

Szóval, boldog Apák napját jövőre is! Avagy: Éljenek a spermabankárok!Fotó: dekoder.blog.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ