RSS Feed

Noszti fiúk

Csontos Tibor - 2017. 06. 20. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Noszti fiúk

Ezek a noszti fúk persze nem keverendők össze ama bizonyos Noszty Ferivel, Mikszáth atyafi lecsúszott dzsentrihősével. Ezzel az eléggé el nem ítélhető szójátékkal azokra a nosztalgiázó fiúkra utalnék, akik újra fellépnek majd ezen a nyáron a Várkert Bazárrá vedlett hajdanvolt Budai Ifjúsági Parkban, úgy is mint a révészes Piramis, a Karthago, A Beatrice, a Mini, a Skorpió, a P. Mobil zenészeire. Tudom, trendibb lenne a retró kifejezést használni, mert ki ringatózik ma már a nosztalgiahullámokon, amikor a retró az igazi.

Mégse lovagoljunk e kifejezéseken, sokkal fontosabb, hogy a Budai Ifjúsági Park 1984-es, a P. Mobil által rendezett "elektromos temetése" óta valójában most először rockosítják újra a magyar beatzene egykori fellegvárát. Igaz, a Várkert Bazár felékesítése jeleként nosztalgiázott és retrózott kicsit az Omega, de az igazi rockhullám ezen a nyáron önti el a Budai Ifjúsági Parkra telepített Várkert Bazárt, ahol a fentebb említett társulatok idézik majd a saját múltjukat és persze miénket is. Szóval, visszajönnek a rockparkerek arra a helyre, amelytől fénykorában, mondjuk, 1969 nyarán Christian Barnard professzor, a világhírű fokvárosi szívsebész, az első szívátültetés végrehajtója is elálmélkodott. Midőn arra kérte kísérőit, mutassanak meg neki egy jellegzetes budapesti szórakozóhelyet, és elvitték az Ifiparkba, megjegyezte: "Ez az! Pontosan ilyenre gondoltam!"

Presser például nem szerette az Ifiparkot, mert vizes sört mértek, Schuster Lóránt cselédkorzónak nevezte, mert ott jól lehetett ismerkedni, a rocktörténészeknek és a zenészek többségének azonban szent hely a BIP. Ahol a lemezlovasokat beatkonferansziéknak hívták, ahol a Piramisnak köszönhetően 1978-ban a magyarock első karácsonyi koncertjét tartottáj, ahol Komár Lászlót és a Scampolo együttes többi tagját a rajongók a Warsawa gépkocsijuktól a vállukon vitték az Ifipark bejáratáig, ahonnan a Demjén Rózsit is felvonultató Liversinget még a koncertjük előtt hazaküldték, mert fehérre festett hajjal és alsónadrágban akartak fellépni. De 1968-ban ugyanitt szólt rá a BIP vezetője Nagy Feróra a Beatrice koncertje előtt: "Feri, tessék rendesen viselkedni, ne csinálj mindenféle marhaságokat!" 

Mindössze hat koncert lesz idén a Bazárban, az egykori ifiparkos együttesek részvételével, pedig bizonyosan vissza lehetne hozni letűnt idők hangulatát, ha folyamatosan koncertezhetnének itt a rockmohikánok, hiszen  Feri is csinálhatna mindenféle marhaságokat, Presser kedvéért a sört sem vizeznék, Schuster is cselédkorzózhatna, és milyen fantasztikus hangulatú bulikat lehetne Bazártető alá hozni Budapest legszebb fekvésű koncerthelyén az egykori pop-rockparkerekkel, köztük az említetteken kívül az itt ugyancsak szerepelt Bergendyvel, Korállal, Hobó Blues Banddel, Eddával, Easttel,  egy újra összeálló Geminivel, Prognózissal, Generállal. Emlékezve azokra a zenészekre is, akik már nem lehetnek itt. 

Talán még Bodrogi Gyulát is vállalná, hogy újra elénekelje itt Bicska Maxi dalát. Ugyanis 1961. augusztus 20-án ezzel a dallal ő nyitotta meg a Budai Ifjúsági Parkot...Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ